НОВИНИ

Министър Божанов в Давос: Технологичните гиганти трябва да осъзнаят отговорността си за разпространяването на руската пропаганда

министър божанов давос технологичните гиганти осъзнаят отговорността разпространяването руската пропаганда
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 24.05.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов при участието си в конференция по време на Световния икономически форум в Давос.

Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна и дейността на Русия чрез дезинформационни кампании.

"България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и след началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании. Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус", коментира министър, който участва в панела “Информационна сигурност и дигитално възстановяване в съвременните условия” на Ukraine House Davos.

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. Фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

"Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация - правителствата не трябва да определят кое е правилно или грешно", каза Божанов.

Той сподели пред участниците в Давос, че предложението на България в Брюксел е да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки.

"Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция", коментира Божанов.

"Технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху нашите общества. Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си. В този случай, както винаги е било, е необходима регулация и тя трябва да бъде интелигентна, трябва да бъде фокусирана", добави още министърът на електронното управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Московски съд отхвърли обжалване на присъда на Алексей Навални
Московски съд отхвърли обжалване на присъда на Алексей Навални
Жо-Вилфрид Цонга се сбогува емоционално с тениса след загуба от Рууд
Жо-Вилфрид Цонга се сбогува емоционално с тениса след загуба от Рууд