НОВИНИ

Министър Илиев обсъди развитието на училищния спорт на среща със спортните клубове в Благоевград

В града има над 60 клуба, а на територията на областта регистрираните са 199

Димитър Илиев
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 21.12.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Развитието на училищния спорт, използването на училищната база за тренировки от децата след края на учебните часове и интерес за разкриване на спортно училище бяха сред обсъдените теми по време на срещата на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев в Благоевград с представители на местни спортни клубове.

В града има над 60 клуба, а на територията на областта регистрираните са 199.

„Вие сте хората, които правите спорта на България, Вие сте гръбнакът на системата, затова днес сме при Вас, за да чуем какви са проблемите Ви и да предприемем налагащите се промени, които да подпомогнат развитието на спорта в Благоевград и да са изцяло във Ваша полза“, посочи министърът на младежта и спорта.

В хода на срещата бе отбелязано, че за реновирането на шестте държавни спортни училища, чиито принципал е ММС, екипът на министър Илиев тази година осигури близо 9 милиона лева. С планираните ремонти ще се създадат нормални условия за учебен и тренировъчен процес на децата.

„Ще проучим възможността за създаването на спортно училище в Благоевград, който е изключително жив спортен град“, заяви министърът на младежта и спорта, запитан от представители на местната спортна общност за разкриване на спортно училище в града.

По повод множество поставени въпроси за училищния спорт, заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева съобщи, че от догодина стартира нова програма на ММС – „Спортен час“, която дава възможност на треньорите и учителите по физическо възпитание за извънкласни тренировъчни занимания.

Представителите на спортните клубове посочиха, че е много важно да се осигури възможност за използването външните игрища на училищните дворове и след края на учебните часове. От общината поеха ангажимент да осигурят достъп.

Облекчаване на документацията и предоставяне на консултации при кандидатстването по проекти пред ММС също бяха сред обсъдените теми на срещата. Министър Илиев припомни, че наскоро министерството проведе онлайн обучение за запознаване с възможностите за финансиране на проекти по международни програми, а скоро ще се проведе и за националните.

„Във всяко свое действие екипът ни се води от принципа за прозрачност. В този контекст от новата година в договорите на всяка финансирана от министерството федерация се съдържа задължителна клауза да публикуват информация за получаваните средства от ММС на своята интернет страница, а ние ще я оповестяваме на страницата на министерството“, изтъкна министър Илиев.

В рамките на посещението си в Благоевград министър Илиев и заместник-министър Дашева разгледаха на място съществуващата многофункционална спортна зала и Спортния комплекс „Пирин“, като някои от залите му се нуждаят от ремонт. Кметът на Благоевград Методи Байкушев изтъкна, че градът се нуждае от нова многофункционална спортна зала и съвременна лекоатлетическа писта. В рамките на срещата министър Илиев представи възможностите за финансиране по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционните спортни проекти на ММС, която осигурява 50% съфинансиране на бенефициентите. Ресурсът на програмата за тази година е в размер на 10 млн. лева, които са предназначени за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за изграждането на нови. Интересът към програмата е сериозен, тъй като бяха получени проектни предложения за двойно повече средства от предвидените. Тя ще продължи да действа и догодина, за когато са обезпечени още 10 милиона лева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
500 кг кокаин е намерен на борда на "Верила"
500 кг кокаин е намерен на борда на "Верила"
Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за №1 на месец ноември
Българският национален отбор по шахмат за жени бе награден за №1 на месец ноември