НОВИНИ

Министър Кирил Петков връчи два сертификата за насърчаване на инвестициите

министър кирил петков връчи два сертификата насърчаване инвестициите
bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 05.08.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката Кирил Петков връчи сертификат за приоритетен инвестиционен проект на „Некст.е.ГО България“ и сертификат за инвестиции клас А на „ЕндуроСат“.

Инвестиционният проект на „ЕндуроСат“ АД е „Разширяване на дейността на „ЕндуроСат“ АД чрез разработване и внедряване на споделена сателитна услуга“. Министър Петков заяви, че за първи път ще бъде изградена лаборатория за наносателити в София. И допълни, че те представляват малки платформи, които могат да изпращат данни на потенциални клиенти посредством специални сензори, след като се "разходят" из Космоса. Инвестицията е в размер на 4 173 759 лв. За реализирането на проекта ще бъдат открити 29 нови работни места.

По реда на Закона за насърчаване на инвестициите приоритетен сертификат получи и „Некст.е.ГО България“ АД за проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“.

Инвестиционният проект „Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO в гр. Ловеч“ предвижда създаване на иновативен завод за електромобили на база принципите на Индустрия 4.0 за разработване, инженеринг, индустриализация, изпитване, производство, маркетинг, дистрибуция, сервиз и продажба на четириколесни превозни средства и части за частна и търговска употреба.

Заводът ще бъде разположен на обща площ от 65 000 квадратни метра. Размерът на инвестицията възлиза на 280 000 000 лв.

По време на връчването на сертификата министър Петков съобщи, че разрешението за строеж на завода ще бъде взето още тази година.

Икономическият министър изрази задоволство, че въпреки агресивните срокове, които си е поставил, нещата се случват много по-бързо. В периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него, той очаква да бъдат разкрити до 1000 нови работни места, когато заводът започне да работи с пълен капацитет. Първоначално ще се стартира с откриване на 365 работни места.

От началото на 2021 година по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 18 сертификата клас А и два сертификата за приоритетни проекти. Общата сума на планираните инвестиции 1148,06 млн. лева и се предвижда разкриване на 2066 нови работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миглена Селишка с румънско препятствие при дебюта си на Олимпиада
Миглена Селишка с румънско препятствие при дебюта си на Олимпиада
Георги Вангелов загуби битката за бронза
Георги Вангелов загуби битката за бронза