НОВИНИ

Министър Комитова: "Автомагистрали" си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране

автомагистрали черно море блокират кръстовища
bnt avatar logo
от БНТ
11:58, 13.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

"Автомагистрали - Черно море" имат договор с държавното дружество "Автомагистрали", който договор е в онази обща тема със свръхдоговарянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговаряне, да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. Това коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по повод днешния протест и блокада на пътни участъци от частната фирма "Автомагистрали - Черно море".

"Тази фирма работи с договор от 11 януари т.г., който е трябвало да приключи на 25 март. На 25 март си удължава срока с анекс до 19 април. За останалата част от този километраж, който е 40 км, пак с един основен договор от 11 януари си удължава срока с анекс до 30 юни. След това завършва строежа на 17 юли, за което аз съм малко ядосана на фирмата, защото измъчихме всички български граждани точно в сезона на морето", уточни министърът.

Според нея фирмата си е свършила добре работата, с изключение на това закъснение.

"Днес ние сме изправени пред много сериозен юридически проблем - при тези договори, в които не е осигурено финансиране в бюджета и се нарушават множество закони, ако имахме всичките пари, дори и да платим, ние влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона. В момента обаче ние нямаме парите, тъй като чакаме актуализация на бюджета, чакаме решение на въпроса по някакъв начин, който не знам как ще стане", каза Комитова.

От МРРБ смятат да се обърнат към прокуратурата относно това дали договорът е състоятелен.

"В друг живот аз, ако нямам пари, не възлагам строителство. Вие трябва да попитате предишните управляващи на "Автомагистрали, на АПИ", заяви служебният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има реална опасност за населените места в зоната на пожара в Родопите
Има реална опасност за населените места в зоната на пожара в Родопите
Извършени са фишинг атаки от името на БНБ
Извършени са фишинг атаки от името на БНБ