НОВИНИ

Министърът на спорта Димитър Илиев и кметът на София Васил Терзиев откриха 30-ия конгрес на Европейската гимнастика

Двамата получиха почетни плакети от президента на централата Фарид Гаибов

министърът спорта димитър илиев кметът софия васил терзиев откриха конгрес европейската гимнастика
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:47, 01.12.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и кметът на София Васил Терзиев откриха 30-тия конгрес на Европейската гимнастика, който се провежда в столичния хотел "Маринела".

"Радвам се, че страната ни има възможността да приеме голямото европейско гимнастическо семейство. Провеждането на конгреса в София е оценка за работата на нашите федерации, администриращи гимнастически спортове, които работят активно за развитието им през последните години. България е страна с богата история и големи традиции в гимнастическите дисциплини. Всяка година нашата държава приема редица престижни състезания - световни и европейски първенства, Световни купи и други. Сигурен съм, че през следващите два дни ще Ви демонстрираме отново нашето гостоприемство. Убеден съм, че всеки от Вас, представителите на близо 50 федерации, ще допринесе изключително много с професионализма и с работата си за развитието и популяризирането на гимнастическите спортове на Стария континент. Вярвам, че престоят Ви в България ще бъде ползотворен. Сигурен съм, че ще проведете успешни дискусии в името на Европейската гимнастика и ще вземете най-правилните решения за спортистите и треньорите", заяви в приветствието си министър Илиев.

Послание си към делегатите отправи и кметът на София Васил Терзиев.

"За мен е удоволствие да приветствам всички вас в красивата ни столица София. Като новоизбран кмет, много се радвам, че България е домакин на това престижно събитие за втори път и искам да благодаря на Българската федерация по гимнастика за възможността да бъда тук с вас. Вярвам, че ще се вземат важни решения за бъдещето на спортовете, които са обичани навсякъде по света, едни от основните в програмата на олимпийските игри. Организирането на такива събития изисква значителни усилия, отговорности и ангажименти от различни структури, както и подкрепата от спонсори и работата на всички участващи, особено на доброволците. Бих искал да използвам тази възможност да благодаря на всички тях. Едно от нещата, които сме обещали по време на нашата политическа кампания е да се фокусираме повече върху развитието на всички спортове в нашия град и нашата администрация ще направи всичко възможно да изпълни обещанието си. Преди месец имахме среща с представители на над 15 различни спорта, където успяхме да чуем директно от тях как Столична община може да помогне повече. Вече сме готови да започнем да изпълняваме обещанието си и да подпомогнем развитието на професионалния спорт, както и насърчаване на по-активен начин на живот за всички хора в София. Веднъж много се радвам, че нашият град беше определен да бъде домакин на това значимо събитие за Европа и и смятам, че всички вие делегати от над 40 националните федерации ще имате успешна и ползотворна работа", каза Васил Трезиев.

Президентът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов връчи почетните медали на Европейската централа на Димитър Илиев и на Васил Терзиев.

Европейският конгрес приема 153-а делегати от 45 държави, сред които отговорни ръководители на спортни федерация от континента.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас изигра демонстративен мач в Мексико Сити пред над 20 000 зрители
Карлос Алкарас изигра демонстративен мач в Мексико Сити пред над 20 000 зрители
Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК
Депутатите приеха на първо четене бюджета на НЗОК