НОВИНИ

Министърът на туризма: Очакваме рекордно добър зимен сезон

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 25.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на туризма очаква много добър зимен сезон, който да е с 5% до 10% по-добри показатели от предишния, който пък беше рекорден. Това заяви в "Денят започва" служебният министър на туризма Илин Димитров.

"Успяхме да задържим добро съотношение цена - качество. Курортите в Европа поскъпват много, а ние задържахме цените на лифт картите. Цените като цяло може би ще бъдат актуализирани с ръстовете на инфлацията, но стоят много добре. Единственото, което може да попречи, е да няма сняг или да има тежка рецесия в Европа", уточни Димитров.

Очакванията са най-голям дял от туристите да са български граждани - около 60%. Разчита се и на туристи от съседните страни, Германия и Израел.

В "Денят започва" Илин Димитров отново призова за запазване на 9% ДДС в туризма като постоянна мярка, която да обхваща всички в бранша - от туроператорите до ресторантьорите.

"Разчитам партиите да спазят обещанията си, че туризмът е приоритетен сектор и да го покажат с действията си", допълни той.

Илин Димитров коментира и поканата към Илън Мъск да посети Белоградчик.

Ще дойде ли Мъск в България?

"Не се е случило нещо необичайно - световно известна личност да се вдъхнови от България. Аз, като министър, нямаше как да не се възползвам от тази възможност. Много се надявам Мъск да дойде, изпратили сме покана. Ако дойде, ще е прекрасно. Поканили сме и създателите на играта, която той цитира, за да направим фестивал тип cosplasy, в който феновете се обличат в костюми от игрите", заяви Димитров.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Свети Климент - Софийският университет чества патронния си празник
Почитаме Свети Климент - Софийският университет чества патронния си празник
Петър Колев: Стрелбата срещу българския клуб в Охрид е престъпление от омраза
Петър Колев: Стрелбата срещу българския клуб в Охрид е престъпление от омраза