Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министерството на туризма: Ограниченията заради COVID-19 да са обвързани с ясни икономически мерки

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 20.08.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
министерството туризма ограниченията заради covid обвързани ясни икономически мерки
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Основен приоритет на Министерството на туризма е да защити заетостта и активността на туристическия бизнес при запазване на здравето на работещите и посетителите. Министерството категорично счита, че в случай на неизбежно налагане на ограничения заради пандемията, те трябва да бъдат обвързани с ясни икономически мерки, като тези мерки да влизат в сила автоматично с въвеждането на ограниченията. Това се казва в официална позиция на ведомството, изпратена до медиите.

От началото на летния сезон и особено след прилагането на Европейския цифров сертификат и отварянето на границите за свободно пътуване, туристическият сектор в България успя в известна степен да възстанови своята жизнеспособност. С приближаването на четвърта вълна от COVID-19, дългосрочното възстановяване на бизнеса е поставено пред сериозни предизвикателства.

В тази връзка, Министерството на туризма застава на позиция, че всички ограничения на бизнесите в сектор туризъм трябва да бъдат много прецизно обмислени. При взимането на решенията фокусът трябва да е насочен към превантивните действия, като основно място да заема засиленият контрол и самоконтролът от страна на институциите и на бизнеса за недопускане разпространението на вируса.

В стремежа си да подкрепи исканията на бизнеса, Министерството на туризма е подготвило и предложило пакет от икономически мерки. При изготвянето им са взети предвид както предложенията от страна на туристическия бизнес и добрите практики от другите държави, така и вече натрупаният опит от управлението на кризата.

Нови мерки влизат в сила от днес - вижте какви са

От особена важност е със съвместни усилия да приложим и следваме изпълнението на адекватни мерки за оцеляването и възстановяването на туристическата екосистема, които да станат част от последователна и логически обвързана стратегия за запазване на жизнеспособността на сектор „Туризъм“. Това може да се реализира само ако секторът остане активно работещ при спазване на Правилата за прилагане на противоепидемичните мерки при извършване на туристическа дейност през летен сезон 2021.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът връчи втория мандат за правителство, ГЕРБ-СДС го върна веднага
Президентът връчи втория мандат за правителство, ГЕРБ-СДС го върна веднага
Меркел в Москва: Последна среща на канцлера с президента Путин
Меркел в Москва: Последна среща на канцлера с президента Путин