Млад лекар спаси възрастен мъж с COVID-19 и деменция

Пациентът избягал по пижама от един от специализираните сектори за лечение на инфекцията в болницата

от БНТ
10:53, 01.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Здраве
млад лекар спаси възрастен мъж covid деменция

85-годишен пациент на COVID звеното в болница "Токуда" е успял да излезе през аварийния изход на отделението и е напуснал незабелязано болницата в малките часове на денонощието. Той е с деменция след прекаран инсулт и има усложнения от COVID инфекция, които налагат болнично лечение.

Д-р Добромир Райков е специализиращ гастроентеролог, който дава дежурства в един от COVID секторите на болницата. Към края на смяната около полунощ екипът в отделението установява скорошната липса на един от пациентите.

Видеонаблюдението показва, че възрастният мъж е излязъл извън болницата. Уведомени са Районното полицейско управление и роднините на болния.

След 6-часовата изтощителна смяна д-р Райков не поема към своя дом за заслужена почивка.

Мисълта за пациента, който е възрастен, с инфекция, не осъзнава своите действия и е неподходящо облечен за атмосферните условия, не му дава спокойствие. Той се качва в личния си автомобил в извънработно време, и тръгва да търси пациента. Намира го на улицата на около километър от лечебното заведение. Без колебание го качва в собствения си автомобил, докато е цивилен, и го връща обратно в отделението.

Предвид обстоятелствата - COVID инфекцията, свързаните заболявания и деменцията, това неосъзнато излизане по пижама в студа навън е ситуация, която е можела да коства живота на пациента при по-продължителен престой.

За щастие, д-р Райков приема мисията да бъде до своите пациенти при всички положения, и да изпълнява своя дълг като лекар и като човек.

След връщането в болницата пациентът продължава лечението си и е изписан като преборил успешно инфекцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хамилтън даде положителен тест за COVID-19 и ще пропусне второто състезание в Бахрейн
Хамилтън даде положителен тест за COVID-19 и ще пропусне второто състезание в Бахрейн
В България не се води статистика за жертвите на домашно насилие
В България не се води статистика за жертвите на домашно насилие