НОВИНИ

Многократно осъждани телефонни измамници получиха нови три присъди

седем обвинени телефонни измамници левски получиха ефективни присъди
bnt avatar logo
от БНТ
13:15, 06.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Двама мъже от Ветово се признаха за виновни за извършването на три телефонни измами в Гърция и сключиха споразумение с Районния съд в Русе, което е окончателно.

Мъжете - на 31 и на 29 години, са безработни, многократно осъждани от различни съдилища в България за същите по вид престъпления, като вторият от тях е излязъл от затвора на 23 август 2018 г.

В началото на юни 2021 г. двамата съседи и приятели решили да си осигуряват доходи чрез извършване на телефонни измами на произволно избрани гръцки граждани.

На 16.06.2021 г. Д.Д. се свързал с пенсионерката М.Г. от Неа Мудания, представил ѝ се за лекар и ѝ заявил, че сестра ѝ е пострадала при катастрофа, а за да бъде спасена, са необходими 13 000 евро. Възрастната жена обяснила, че има само 2500 евро. Подсъдимият продължил настойчиво да разговаря с гръцката гражданка и ѝ разпоредил да сложи парите в найлонова торбичка, която да закачи на контейнера до дома ѝ. В същото време другият измамник говорел по телефона с българка, на която обяснил къде да отиде да вземе парите и как да му ги изпрати.

По същата схема още преди средата на юли 2021 г. били измамени други гръцки гражданки, съответно с по 9000 евро и с по 14 000 евро и златни накити.

На 13.07.2021 г. непосредствено след последното престъпление, двамата били задържани в дома на Х. А., откъдето били иззети множество телефонни апарати, симкарти, пътна карта на Гърция и тетрадка, в която бил записан адреса на последната пострадала жена.

По същото време гръцките власти задържали българската гражданка, в която били парите и златото от това престъпление.

Районна прокуратура – Русе е поискала жената да бъде предадена и разследвана в България, но съдът в гр. Йоанина е отказал поради това, че в Гърция също тече наказателно производство за тези деяния.

Двамата ветовчани са признали вината си и са представили доказателства, че са възстановили откраднатото.

Така наказанията им за лишаване от свобода са съответно 9 месеца при първоначален общ режим за Х. А. и 1 година и 5 месеца при строг режим за Д. Д.

Текст: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симон Антони Иванов победи втория в схемата и се класира на четвъртфинал Дубровник
Симон Антони Иванов победи втория в схемата и се класира на четвъртфинал Дубровник
Франк Лампард ще води отбора на Челси до края на сезона
Франк Лампард ще води отбора на Челси до края на сезона