НОВИНИ

Модна къща „Шанел“ си търси нов творчески директор

шанел представи колекцията пролет лято париж снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:53, 25.06.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Модна къща „Шанел“ представя днес колекцията си висша мода на дефилето в Париж, след като внезапно се раздели в началото на месеца с творческия си директор Виржини Виар, бившата дясна ръка на Карл Лагерфелд.

Кризата в управлението назряваше от месеци, а скептичните погледи на първия ред на всяко дефиле на Виржини Виар се бяха превърнали в обичайно явление. Бомбата избухна на 2 май, след ревюто на „Шанел“ на покрива на бетонна жилищна сграда в Марсилия, посрещнато на нож от критиката, която нарече колекцията „мързелива“. Месец по-късно дойде съобщението за напускането на Виржини Виар.

Причините явно не са икономически - по време на петте години, през които Виар отговаря за създаването на колекциите на „Шанел“, продажбите на компанията, чийто мажоритарен собственик е семейство Вертхаймер, достигат рекордни нива, като през 2023 г. се равняват на почти 20 млрд. долара с увеличение от 14,6%. По време на нейното управление продажбите в сектора на готовите облекла са се увеличили с 23%.

Мнозина днес се питат какъв профил ще търси „Шанел“ за тази позиция, която се смята за една от най-престижните, но и за една от най-взискателните в света? Дискретен подход? Или медийна шумотевица? Вътрешен или външен човек? Мъж или жена?

Марката може да си даде време, както „Вюитон“ след внезапната смърт на дизайнера Върджил Абло през 2021 г. или „Диор“ след напускането на Джон Галиано.

Сред имената, които циркулират, най-популярен е Хеди Слиман, творчески директор на модна къща „Селин“ в момента.

По-изненадващи биха били кандидатурите на френската авангардна дизайнерка Марин Сере или на младия талантлив марсилец Симон Порт Жакмюс, роден през 1990 г.

Опитният Пиерпаоло Пичоли, който напусна „Валентино“ преди четири месеца, също би бил легитимен кандидат, както и британската дизайнерка Сара Бъртън, която създаде сватбената рокля на принцеса Кейт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сухи треви горят близо до Рогошко шосе в Пловдив (ВИДЕО)
Сухи треви горят близо до Рогошко шосе в Пловдив (ВИДЕО)
Възстановяват Районното управление на МВР в курорта "Албена"
Възстановяват Районното управление на МВР в курорта "Албена"