НОВИНИ

Москва обвини Киев за атаката срещу Керченския мост

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:25, 17.07.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Двама души загинаха при експлозия на Керченския мост, който свързва Крим с Русия. Според Москва атаката е била извършена с дронове, като нападението е било организирано от Украйна с помощта на Съединените щати и Великобритания. Засега няма официална реакция на властите в Крим. Според украински медии, обаче, зад атаката могат да стоят украинското разузнаване и украинският флот.

Около 3 часа местно време експлозия разтърсила Керченския мост. Според информациите на Москва, на място загинали двама съпрузи, които пътували за почивка. Дъщеря им, която също била с тях в колата е ранена. Москва твърди, че атаката срещу моста е била извършена от два надводни дрона.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс, тоест терерористичен акт. Според разследването, в нощта на 16 срещу 17 юли, в резултат на терористичен акт, извършен от специалните служби на Украйна, една от секциите на Кримския мост е била повредена", заяви Светлана Петренко, говорител на руския Следствен комитет.

От руското външно министерство заявиха, че ако се докаже, че дроновете са западно производство и че западни страни са участвали в организирането на атаката, тогава Западът става съучастник в терористично нападение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва много добре осъзнава координацията в разузнавателната информация между НАТО, САЩ и Украйна, но засега Русия няма да преустановява връзките си със Запада. По думите на Песков все още са нужни канали за диалог. Отговор на атаката, обаче, ще има, предупреди говорителят на Кремъл.

"Отговорът ще бъде постигането на всички цели на специалната военна операция, която ще продължи", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

При взрива има щети върху платното, но стълбовете са здрави, съобщиха властите в Крим. Днес мостът остава затворен за коли, движат се само влакове. Фериботите са отворени само за камиони.

Керченският мост е основния маршрут за пътуване от Русия до Крим. Ако мостът и фериботите останат затворени за леки превозни средства, за хората с коли, вариантът за достигане до Русия остава през украинска територия.

Мостът е и основната връзка за доставка на оръжие и боеприпаси от Русия за Крим. 19-километровото съоръжение беше построено от Русия през 2018 г. Миналият октомври той беше повреден от експлозия. Според Кремъл нападението тогава е било организирано от украинските сили за сигурност. Месеци по-късно Киев призна косвено за атаката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Докога ще продължи пренареждането на жълтите павета пред НС?
Докога ще продължи пренареждането на жълтите павета пред НС?
Емоционално посрещане на волейболните герои от световното първенство в Бахрейн
Емоционално посрещане на волейболните герои от световното първенство в Бахрейн