НОВИНИ

МВнР: Очаква се българските тирове, блокирани на границата в Сърбия, да се приберат у нас тази вечер

мвнр очаква българските тирове блокирани границата сърбия приберат нас вечер
bnt avatar logo
от БНТ
22:08, 11.03.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Общество

По информация на посолствата ни в Сърбия и Хърватия тази вечер Сърбия е отворила границата си за транзитно преминаващи товарни моторни превозни средства. Очаква се чакащите на границата на Словения с Хърватия и на Хърватия със Сърбия български шофьори на ТИР-ове да могат да се приберат безпроблемно в България.

Представители на задграничното ни представителство в Загреб проведоха разговори с ръководителите на ГКПП "Баяково" на границата със Сърбия и ГКПП "Брегана" на границата със Словения.

По-рано от МВР на Сърбия потвърдиха след разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков, че българските ТИР-ове ще бъдат пропуснати на сръбска територия, ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на сръбско-хърватската граница, за да поддържа контакт с шофьорите.

На 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия беше въведена временна забрана до края на март 2020 г. за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария.

По тази причина на хърватско-сръбската граница бяха блокирани около 50 български тежкотоварни камиона. На ГКПП Обрежие-Брегана на словенско-хърватската граница също се намират около 50 български ТИР-а, които не бяха допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия.

Посолствата ни в Любляна и Загреб продължават да са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори.​

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словакия обяви извънредно положение заради коронавируса
Словакия обяви извънредно положение заради коронавируса
"Профили": Кой е милиардерът Майкъл Блумбърг
"Профили": Кой е милиардерът Майкъл Блумбърг