НОВИНИ

НА ЖИВО: Извънредно заседание на Народното събрание

живо депутатите разглеждат второ четене промени закона обществените поръчки
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 05.10.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Депутатите ще продължат днес с разглеждането на второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията.

Миналия петък депутатите успяха да гласуват част от предлаганите в Закона за обществените поръчки изменения. При първото гласуване бяха приети два законопроекта на Министерския съвет и един на Божидар Божанов (ПП-ДБ).

Гледайте на живо тук:

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона. Въвежда се и задължение за публичните възложители да поставят екологични изисквания при възлагане на поръчки за доставки и услуги над определени прагове и дефиниция на понятието „екологични изисквания“.

С други текстовете се предлага лечебните заведения, чийто капитал е частна собственост, да прилагат Закона за обществените поръчки, ако повече от 50 на сто от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

В дневния ред е първо четене промени в Закона за администрацията, както и второ гласуване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. Предвидено е депутатите да обсъдят на второ четене промени в Закона за енергетиката и в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благоевград отбелязва празника си с мултимедиен спектакъл и фолклорен концерт (Снимки)
Благоевград отбелязва празника си с мултимедиен спектакъл и фолклорен концерт (Снимки)
Луис Енрике: Изходът на мача беше справедлив, но резултатът е по-голям от нужното
Луис Енрике: Изходът на мача беше справедлив, но резултатът е по-голям от нужното