НОВИНИ

Национален оперативен щаб: Мерките са насочени към това пикът на заболяването да не е толкова висок

bnt avatar logo
от БНТ
11:41, 13.03.2020
11981
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Веднага след като в залата на НС беше гласувано извънредното положение, поискано от кабинета и оперативния щаб във връзка с коронавируса, в зала "Изток" в парламента на въпроси на журналисти отговарят членове на оперативния щаб.

"На базата на това, че това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното от Китай и на някои страни в Европа може да се твърди, че ние сме в началото на сериозния епидемичен подем и мерките, които взимаме са насочени към това този подем да не е толкова висок и да е малко отложен във времето", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му вълната, която можем да очакваме би трябвало да е с продължителност два, два и половина, три месеца при нормални обстоятелства.

"Имаме си работа с доста непознат агент, не всичко е изяснено от гледна точка на това кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки как влияят на процеса. Надяваме се с промяна на времето този вирус да се ограничи при затопляне, но нямаме гаранция", каза още Кунчев.

Той заяви, че пикът ще зависи от това какви мерки вземаме.

Имаме няколко модела на реакция в световен мащаб и показват, че резултатът от тези мерки е доста различен.В Италия резулатът е един, но във Виетнам например доста успешно успяха да ограничат разпространението.

"То не е въпрос на мерки, а на народопсихология и на манталитет. Точно заради това са мерките, които се опитваме да подготвим", допълни още той.

Проф. Мутафчийски потвърди, че у нас има доказани положителни проби на три деца за коронавирус, но те нямат абсолютно никакви клинични оплаквания и признаци на болест. От опита на други страни се наблюдава, че децата боледуват значително по-леко, подчерта началникът на оперативния щаб.

Генерал Мутафчийски обясни, че болниците се нуждаят от специален кризисен регламент и да бъдат преобразувани в много кратко време в болници, които биха обслужвали изцяло коронавирус заразени. Да се даде регламента за работа на медицинските специалисти, на медицински сестри, на санитари, които да им дават възможност да се грижат за тези пациенти. Извънредната ситуация изисква извънредни мерки, заяви той.

По отношение на ограниченията от страна на карантината, от медицинска гледна точка това е изключително важно. Има груби нарушения на карантината у нас и в други страни. Тук идват разширения в правомощията на МВР.

Основните проблеми са свързани първо с възможностите на държавата и доколко се поемат освен финансови и морални рискове.

Ние следим внимателно всичко, което правят останалите европейски държави, обясни вицепремиерът Томислав Дончев относно готовността за предприемане на икономически мерки.

Той подчерта, че държавата ще предприеме всичко необходимо в тази ситуация, но без определени социални групи да бъдат ощетявани чрез прехвърляне на средства от фискалния резерв за сметка на други.

До този момент ние разчитахме на самосъзнанието на всеки един човек, който е под карантина, но се оказа, че не всички имат такова самосъзнание, обясни вътрешният министър Младен Маринов.

По думите му, това налага на въвеждане на определени санкции при предписана карантина. Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и за определени територии и зони, уточни Маринов. Мисля, че е крайно необходимо да се приеме и санкция, която да спазва предписването на карантина, допълни министърът.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че извънредното положение не означава, че животът спира.

"Той ще има някакво ограничение, някакви рестрикции, за да предотвратим разпространението на заразата, но животът не бива да спира. Най-вече не бива да спира стопанският живот. Имаме поводи за оптимизъм - идва пролет."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъждат мигрантската криза и мерките срещу коронавируса
Министрите на вътрешните работи на ЕС обсъждат мигрантската криза и мерките срещу коронавируса
НС прие с пълно единодушие обявяването на извънредно положение в цялата страна
НС прие с пълно единодушие обявяването на извънредно положение в цялата страна