НОВИНИ

Националите за Купа „Дейвис“: Ще дадем всичко от себе си за победата

националите купа bdquoдейвисldquo дадем всичко себе победата
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БФ Тенис
15:44, 15.09.2023
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Българските тенисисти говориха на официалната пресконференция преди сблъска с Казахстан от Световната група I на турнира за Купа "Дейвис". Двубоят ще се проведе на 16 и 17 септември на кортовете на Българския национален тенис център (БНТЦ) в Борисовата градина в София. Входът за публиката е свободен до запълване на капацитета от 900 седящи места на централния корт в БНТЦ.

В първия състезателен ден програмата ще започне в 12:00 часа, а във втория - в 11:00 часа, като всички срещи ще бъдат излъчени НА ЖИВО в ефира на БНТ 3!

Първата ракета на България Димитър Кузманов ще открие срещата с мач срещу втората ракета на Казахстан Тимофей Скатов, когото Мико разкри, че познава много добре.

"Отговорността е много голяма. Предизвикателството и за мен и отбора са големи. Мисля, че вече имам достатъчно опит в тези мачове. За пореден път ще играя първи мач и имам опит в това отношение. Чувствам се напълно подготвен. Чувствам се добре физически и психически. Очаквам с нетърпение да започнат мачовете", коментира световният №178.

"Почти всяка седмица се засичаме със Скатов по турнири, но не сме играли един срещу друг. Гледал съм му много мачове и го познавам много добре. Предполагам, че същото важи и от негова страна. Знам какво да очаквам. Тенисът е много динамичен спорт и във всяка една секунда тактиката и постройката за игра могат да се променят. Хубавото на тези мачове е, че мога да получавам треньорски указания през цялото време. Ще бъде един много интересен мач за мен, а надявам се и за всички любители на тениса в България", допълни Кузманов.

19-годишният Янаки Милев е единственият дебютант в състава на България за Купа "Дейвис", а още в първия си мач ще се изправи срещу световния №29 Александър Бублик.

"Чувствам се готов да играя и да се боря. Благодаря за поканата и честта да играя в този важен мач. Винаги съм готов за мачове като този и ще се опитам да покажа най-доброто от себе си. Разбира се, че съм гледал Бублик по телевизията. За утре имаме треньор, който съм сигурен, че ще ми помогне изключително много. Изпитвам огромно доверие към Вальо и ще се постарая да изпълня всяка една тактическа задача. Със сигурност, че ще играя втори в програмата ще ми помогне да спадне напрежението. Ще видя какви са условията на корта и ще имам време да се настроя по-добре", сподели Милев.

Капитанът на България Валентин Димов пък разкри, че е доволен, че България влиза в ролята на аутсайдер и освен това коментира какво е значението за участието на Лазаров в отбора след тежката контузия. .

"Едно от любимите ми неща е да ни смятат за аутсайдер. Да не се очаква победа, но ние да я постигнем. Тогава е още по-сладко. Аз съм абсолютно позитивен за този мач и вярвам в победата", заяви Димов.

"Това нещо е изключително позитивно и мотивира всеки един от нас. Това, което Алекс направи и прави всеки ден е много достойно за уважение и заслужава само респект. Това да бъдеш четири месеца без мачове е много трудно и показва един страхотен професионализъм", допълни той.

Самият Александър Лазаров също говори пред медиите и обеща да даде най-доброто от себе си в мача на двойки, в който ще си партнира с Алекс Донски.

"Не пожелавам на никой такава контузия. В началото дори не можех дори да проумея какво ми се е случило. Преди контузията играех може най-добрия си тенис. Бях добре психически и физически. Най-трудно ми беше да остана психически позитивен. 90 процента от спортистите с такава контузия приключват професионалната си кариера. Аз си поставих за цел да съм тук с момчетата, защото мисля, че им го дължа. Ние сме вече 3-4 години заедно в този отбор и досега винаги съм се раздавал максимално. Минах през много неща и за съжаление не съм на 100 процента готов за мач на сингъл. За това е по-добре да играе друг, който в момента е по-добър за срещите на сингъл. В мача на двойки ще дам най-доброто от себе си", коментира Лазаров.

"Ние с Лазаров имаме доста опит на двойки. Играли сме срещу доста силни съперници. Знаем какви са възможностите ни и сме побеждавали подобен тип играчи. Ще гледам да съм по активен на корта и да помагам с каквото мога на Алекс. В последно време наблегнах предимно на срещи на двойки и смятам, че това ще ми помогне за неделя", заяви Донски.

"Ние сме един отбор и аз може би ще трябва да подкрепям най-силно от всички. Надявам се момчетата да спечелят тази среща. Няма значение кой е на корта и кой извън него. Всички сме един отбор и трябва да победим", коментира последният участник в състава на България Пьотр Нестеров.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници в неравностойно положение ще имат обучение и ментор
Работници в неравностойно положение ще имат обучение и ментор
Българските баскетболни национали са вече под №45 в световната ранглиста
Българските баскетболни национали са вече под №45 в световната ранглиста