НОВИНИ

Националният археологически институт чества 100-годишнината си

Мария Чернева
от Мария Чернева
11:09, 16.07.2021
Чете се за: 01:30 мин.
Култура
националният археологически институт чества 100 годишнината
Слушай новината

Националният археологически институт (НАИМ) чества 100-годишнината си. Това е най-старият научен институт в България, създаден с указ на Цар Борис ІІІ на днешния ден през 1921 г. Националният археологически институт работи върху цялостното изследване на материалната и духовната култура на племената и народите, населявали днешните български земи от най-дълбока древност до 18 в. и е национален център и координатор на всички теренни археологически проучвания на територията на България.

„Работата на НАИМ е позната на българската общественост най-вече с изложбите, които представяме в Археологическия музей. Основната дейност на институцията обаче остава скрита за нашите зрители.

Институтът организира и ръководи методически всички теренни проучвания на територията на страната, в това число планирани и спасителни разкопки. Всички проведени в страната теренни археологически проучвания се отчитат в структурата на НАИМ", сподели директорът му доц. д-р Христо Попов.

Националният археологически институт е предпочитан партньор на чуждестранни университети и изследователски центрове в цяла Европа, Япония и Канада, с които работи по много проекти за опазване на европейското културно-историческо наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров ще играе в Консар Равена
Димитър Димитров ще играе в Консар Равена
Тадей Погачар е все по-близко до втори пореден триумф на Тур дьо Франс
Тадей Погачар е все по-близко до втори пореден триумф на Тур дьо Франс