НОВИНИ

Над 126 000 безплатни винетки за хора с увреждания изтичат в началото на 2024 г.

апи предупреждава възможни затруднения продажбата винетки
bnt avatar logo
от БНТ
14:55, 25.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В първите три месеца на 2024 г. изтича валидността на 126 804 електронни винетки на хора с намалена работоспособност, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Общият брой на безплатните винетки, предоставени на хора с увреждания към 11.12.2023 г. е 212 232 броя. Те са на стойност близо 18,5 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ.

Най-много безплатни винетки изтичат през януари – 73 904. През февруари – 31 107, а през март - 21 793. Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на www.bgtoll.bg. Директният линк за проверка е https://check.bgtoll.bg.

Право на безплатна е-винетка имат лица с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция "Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила, напомнят от АПИ. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Саутгейт: Привилегия е да работя с най-добрите футболисти
Гарет Саутгейт: Привилегия е да работя с най-добрите футболисти
Ивайло Чочев зарадва малък фен на ЦСКА 1948 навръх Коледа
Ивайло Чочев зарадва малък фен на ЦСКА 1948 навръх Коледа