НОВИНИ

Над 230 000 души присъстваха на поклонението пред Пеле

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:04, 03.01.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от 230 000 души отдадоха почит на бразилската футболна легенда Пеле, който днес беше погребан в град Сантос. Поклонението продължи 24 часа. Погребението се състоя в тесен кръг.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че футболната централа ще помоли всяка страна да кръсти един от стадионите си на името на Краля на футбола.

Хиляди се простиха с Пеле на стадион "Вила Белмиро" в крайбрежния град Сантос, където легендарният футболист се мести на 16 години и живее през по-голямата част от живота си. Пеле започва кариерата си в местния клуб. Хората се редиха на опашки и чакаха с часове, за да преминат край открития ковчег на идола си. Сред дошлите за последно сбогом беше и шефът на ФИФА Джани Инфантино.

Съболезнования и почит изказа и наскоро положилият клетва бразилски президент Лула да Силва. Той прегърна сина на Пеле Единьо, вдовицата му Марсия Аоки и дъщеря му Кели Кристина.

След поклонението на стадиона ковчегът с тялото на Пеле беше качен на пожарна кола. Аплодисменти и възгласи съпроводиха изнасянето му.

Хиляди се присъединиха към траурната процесия по улиците на Сантос.

Кортежът, ескортиран от военна полиция, премина пред дома, където живее 100-годишната майка на голмайстора - Селесте Арантес. Тя не знае за смъртта на прочутия си син, защото живее в свой собствен свят, по думите на сестрата на Пеле.

Кралят на футбола почина на 82-годишна възраст на 29 декември след дълга битка с рака. Последният дом на трикратния световен шампион е вертикалният гробищен парк "Некрополе Екуменика". Там Пеле приживе купува парцел, като избира 9-ия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо: Работата ми в Европа е свършена, но не и кариерата ми
Кристиано Роналдо: Работата ми в Европа е свършена, но не и кариерата ми
Полицай е шофьорът, блъснал няколко автомобила навръх Нова година в София
Полицай е шофьорът, блъснал няколко автомобила навръх Нова година в София