НОВИНИ

Над 260 проверки са извършени на морските плажове от началото на сезона

плаж харманите созопол проливния дъжд
bnt avatar logo
от БНТ
14:11, 15.08.2022
Чете се за: 02:20 мин.
Общество
Слушай новината

От началото на летния сезон 2022 до момента броят на извършените проверки на морските плажове е 261, без да са установени сериозни проблеми, съобщиха от Министерството на туризма. До момента са изпратени 81 предупреждения до наематели и концесионери, във връзка с установени нарушения.

Наложени са 16 неустойки за констатирани повторни нарушения на договорни задължения. От началото на летния сезон до момента са съставени 5 акта за установяване на административни нарушения по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Към 15 август 2022 г. охраняемите морски плажове със сключени договори за концесия и наем през този летен сезон са 137. От тях 88 са възложени на концесия и 49 са отдадени под наем. Неохраняемите морски плажове са 94, 3 са плажовете за природосъобразен туризъм.

За някои от плажовете са извършени проверки и повече от два пъти. Освен изпълнение на утвърдения от министъра график, се извършват и контролни проверки за отстраняване на вече установените нарушения.

Екипите на министерството следят за осигуряването на задължителните дейности, в т.ч. водно спасяване и обезопасяване на прилежащата акватория, здравно и медицинско обслужване и санитарно-хигиенно поддържане.

Проверяващите следят за наличието на указателни табели, спазването на задълженията за осигурен свободен и безплатен достъп до морския плаж, на осигурената зона за свободно разполагане, която да не е по-малко от 50 на сто от активната плажна площ, както и зоните за платени принадлежности.

Обект на проверката е и спазването на изискването преместваемите обекти и съоръжения (за здравно, медицинско и санитарно-хигиенно обслужване, за водноспасителни и спортно-развлекателни дейности, за бързо хранене и за поддържане на морския плаж) да не заемат обща площ повече от 2 на сто от морския плаж, както и недопускане на преместваеми обекти и съоръжения извън съгласуваните в схемата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен с 3,21 промила алкохол се преобърна с колата си край Берковица
Военен с 3,21 промила алкохол се преобърна с колата си край Берковица
Невяна Владинова: Чрез майсторския клас искаме момиченцата да влязат в обувките на гимнастичките
Невяна Владинова: Чрез майсторския клас искаме момиченцата да влязат в обувките на гимнастичките