НОВИНИ

Над 50 деца се включиха в турнира по спортна гимнастика в памет на Велик Капсъзов

Победители в надпреварата станаха Кристин Кръстева от Юнак (Хасково) и Красимир Петков (Гераниум)

Даниел Капсъзов
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 16.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Над 50 деца от България, Гърция и Сърбия се включиха в ежегодния турнир по спортна гимнастика, на името на големия български гимнастик Велик Капсъзов.

Турнирът по двойки в зала Раковски събра деца между 14 и 16 години от няколко балкански страни и бе организиран в памет на първия българин, носител на олимпийски медал в спортната гимнастика - Велик Капсъзов, който печели бронз на халки на Игрите в Рим 1960.

Победители в надпреварата станаха Кристин Кръстева от Юнак (Хасково) и Красимир Петков (Гераниум), които оставиха зад себе си Венелин Христов (Ели-ГАШ) и Калина Тенева (Левски-Спартак), докато с бронзовите отличия се окичиха. Борислав Жеков и Мишел Арабаджиева (ИКГ Черноморски юнак, Варна).

Състезанието се проведе в един по-различен регламент съгласно който в първия кръг играят всички участници, във втория само най-добрите осем двойки, а в третия - най-добрите четири, които определиха и крайното класиране.

"Този път има повече дечица, което е огромно щастие, че нещо се развива. Трябва да възпитаваме децата на навици в спорта. Гимнастиката е феноменално нещо", сподели синът на Велик Капсъзов, Даниел.

Турнирът се провежда за шеста година, но под наименованието "Велик Капсъзов" е втора. Освен че има състезателен характер, надпреварата дава шанс на младите гимнастици да се докоснат до иконите в спортната гимнастика Красимир Дунев и Йордан Йовчев.

"Винаги човек трябва да има някого, към когото се стреми да бъде. Децата така се палят. Дори децата, които имат огромния потенциал, трябва да има към кого да гледат", заяви за БНТ Йордан Йовчев.

Гледайки към олимпийските игри в Париж следващото лято българската спортна гимнастика се надява на още няколко квоти. За момента така притежава единствено Кевин Пенев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков премина успешно квалификациите в Кортина д'Ампецо
Радослав Янков премина успешно квалификациите в Кортина д'Ампецо
30 сантиметра сняг на прохода Шипка, пътят се обработва
30 сантиметра сняг на прохода Шипка, пътят се обработва