НОВИНИ

Най-ранният тракийски град на одриската държава разказва историята си

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:36, 12.09.2021
12371
Чете се за: 03:55 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Най-ранният град от времето на първата тракийска държава започва да разкрива миналото си. Археолозите стигнаха до укрепената резиденция на един от първите местни владетели, където се намира и храмът. Останките се намират до село Васил Левски, Карловско.

Следите им са от времето, в което траките току-що са се обединили в първата си държава Одриското царство. Времето след отстъпването на персите от крайбрежията и формиране на силна тракийската аристокрация.

Една много съществена следа от траките, живели по земите ни 6 - 5 век пр.Хр., време, в което за тях все още не са характерни монументални строежи, тук имаме значителна крепостна стена. Но по интересно е какво е имало вътре?

Добре издяланите квадри отдавна са извадени, за да станат основи на съвременни къщи и огради в близкото село. Но очертанията на крепостната стена все още личат добре.

"Тъй като имаме много стабилна крепостна стена, която на места в гората тук е запазена на височина 4 метра", заяви проф. Костадин Кисьов.

Поне 4 метра висока и 2 метра дебела, това определено е стабилна крепостна стена. А пълнежът от речни камъни между солидните квадри издава майсторите.

"За спойка между камъните се използва разтвор на глина и пясък. Това са такива технологични прийоми, които са характерни и най-много са развити в древногръцките градове, по-точно елинските градове Атина, Спарта и т.н., но тук в Тракия тях ги откриваме като практика единствено в градските центрове, свързани с тракийските владетели", заяви проф. Костадин Кисьов.

Подобно на тези в Пистирос, Кабиле, Хелис. Но този градеж е много по-ранен края на 6 век пр.Хр., ако се съди по откритите парчета керамика.

"Те са на практика и най-интересните находки, тъй като те са фрагменти от атическа керамика, произвеждана в района на Атика, около Атина където са главните ателиета. На практика луксозна трапезна керамика използвана от царете, и затова главно се откриват в гробниците", допълни проф. Костадин Кисьов.

Крепостните стени ограждат около 10 декара от планинската тераса, геофизичните уреди са засекли 4 масивни сгради. Една от тях със сигурност е храм.

"Тъй като ето тук в средата виждаме този големия блок, който е бил централния акротерий, който е стоял над входа на сградата", посочи проф. Костадин Кисьов.

Каквото и да е имало тук, то е просъществувало твърде кратко. Един от редките случаи, в които нападателите са се отнесли съвсем вандалски и са вложили много усилия да рушат стени и постройки.

Тракийското селище може да е Беос, или Саютаба, Кипсела или Мастейра. Имена от това време, споменавани в различни източници. И съществуването му със сигурност доста е раздразнило неговите врагове. В противен случай щяха просто да опожарят крепостта.

Повече подробности за първия властови център на одриската държава можете да видите ТУК

Още "Новини от миналото" можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световноизвестният тенор Калуди Калудов с майсторски клас в България
Световноизвестният тенор Калуди Калудов с майсторски клас в България
От утре задължителни ковид тестове за неваксинираните в Гърция на фона на протести
От утре задължителни ковид тестове за неваксинираните в Гърция на фона на протести