НОВИНИ

Намалява броят на пострадалите при трудови злополуки у нас

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
22:39, 26.04.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Общество
Слушай новината

Днес е Световен ден за безопасност и здраве при работа. Тъжната равносметка е, че страната ни е сред водещите в Евросъюза по смърт на работното място.

Добрата новина обаче е, че броят на ранените и на смъртните случаи у нас вследствие на трудови злополуки намалява през последните години.

В памет на загиналите работници при трудови злополуки, както и на медици, станали жертва на COVID-19, представители на работодатели и синдикати засадиха дървета в центъра на столицата.

Според Огнян Атанасов от КНСБ сравнително ниските стойности на трудови злополуки у нас се дължат на факта, че те не се отчитат напълно. А от Българската асоциация по труд, здраве и безопасност твърдят, че инцидентите в големите ни предприятия са далеч по-малко, отколкото в малките, където често няма и отговорници по безопасност на труда.

"Големите предприятия влагат много за организиране на безопасни условия на труд тъй като са под непрекъснат контрол. А и са напълно наясно, че спирането дори само за един работен ден, заради един човек или заради една машина е огромно сътресение за всички. При микропредприятията е големият проблем, тъй като там има възможност за взаимнозаменяемост и на много места дори нямат регистрирани отговорници по безопасност. Често самият директор изпълнява тази длъжност дори и без да е запознат", каза Борил Ташев от Българската асоциация по труд, здраве и безопасност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Асенов на финал в Белград
Даниел Асенов на финал в Белград
Три автомобила осъмнаха със забити кирки в предното стъкло и капака
Три автомобила осъмнаха със забити кирки в предното стъкло и капака