НОВИНИ

Здравните власти решиха: Ваксината на "Янсен" ще се прилага у нас (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:00, 26.04.2021
Чете се за: 04:37 мин.
Здраве
Слушай новината

България ще прилага и ваксината на "Янсен", обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "Зелените коридори", планирани по празниците обаче, ще предлагат само "Пфайзер" и "Астра Зенека". Те ще работят от 30 април до 9 май в общо 26 ваксинацинни пункта в цялата страна. През следващите седмици доставките на ваксини продължават - те ще бъдат основно РНК, каквито са и най-търсените.

Днес у нас пристигнаха малко повече от 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" - "Байонтек" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага бяха разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Пред Столичната регионална здравна инспекция се оформи и опашка от лични лекари с хладилни чанти, които дойдоха да вземат полагащите им се дози.

Освен чрез личните лекари и чрез електронната система за записване по празниците хората ще могат да се възползват и от "зелени коридори", които за първи път ще са масово заредени освен с "Астра Зенека" и с РНК ваксината на "Пфайзер".

Всеки ще може да се нареди на зелените коридори, но е добре предварително да се запознаете с работното време, защото в някои дни е до обяд. Информация за всички 26 пункта в страната е качената на страницата на Министерството на здравеопазването, за София те ще са 4 - във ВМА, Александровска болница, "Пирогов" и болница "Св. Анна".

26 имунизационни пункта в цялата страна ще работят в празничните дни

Най-голямата доставка на "Пфайзер" вече е факт и повече не можем да говорим за недостиг на количества. Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него сега е време за още-по широка информационна кампания, която да убеди колебаещите се, че единственият сигурен начин за излизане от пандемията е масовото ваксиниране.

"За да можем да вървим по пътя на Израел, на Обединените арабски емирства, на Великобритания. Просто са толкова шокиращи данните, в Израел вече втори ден няма починал човек и това е пътят и затова трябва да убедим нашите хора, не заради пътуване, не заради документ, а защото искаме да се отървем от тази пандемия", каза главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според председателя на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов обаче има затихване на интереса към ваксините и България трябва да засили темповете.

"Трябва да се създаде интерес към ваксините, да се промени държавната политика и от препоръчителна да стане почти задължителна, както е в Англия. От практиката ми никой не се оплаква, че има някакви странични ефекти, нито някакви странични последици", каза председателят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари Георги Миндов.

Ваксината на "Джонсън и Джонсън" е от един вид с тази на "Астра Зенека" и затова е възможно хората да подходят с недоверие и към нея. Здравните власти обаче уверяват, че и тя няма доказани тежки странични реакции.

"Беше направен много задълбочен анализ от европейската агенция по лекарствата и ваксината може да бъде прилагана в съответствие с разрешението за употреба. Потвърждава се положителното съотношение полза - риск", каза директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Засега ваксината "Янсен" на производителя "Джонсън и Джонсън", която е с една доза, няма да бъде предлагана в зелените коридори.

"Освен при туристическата индустрия правим сметки и при ромското население, там където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла", поясни главният държавен здравен инспектор.

Германия, Испания, Австрия, Унгария и Чехия също започват имунизациите с ваксината на "Янсен".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов проговори: Не е вярно, че бягаме от отговорност
Слави Трифонов проговори: Не е вярно, че бягаме от отговорност
Зрелостниците отново в клас. Готови ли са за матурите?
Зрелостниците отново в клас. Готови ли са за матурите?