НОВИНИ

Карина Ангелиева: Имаме сериозна компонента "Наука“ в Плана за възстановяване и устойчивост

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 26.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Зам.-министърът на образованието Карина Ангелиева определи като безотговорно и тъжно заявеното намерение на "Има такъв народ" да върне мандата за съставяне на правителство.

"Това е безотговорно и тъжно да не искаш да поемеш отговорността, когато те е натоварил с тази отговорност избирателят", каза в "Още от деня" Карина Ангелиева.

Тя е участвала в създаването на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Министерството на образованието и науката подготви проекти в областта на човешкия капитал – образование, модернизиране на образователна среда, изграждане на съвременна образователна среда вътре в училище; предложихме и конкретни политики, свързани с подкрепа за младите хора, за тези извън работа, тези, които се нуждаят от повече възможности за квалификация и умения в малките населени места“, посочи Карина Ангелиева.

За мен е много важно да увеличаваме парите за научни изследвания и иновации. Имаме сериозна компонента "Наука" в Плана за възстановяване и устойчивост, добави тя.

Обясни, че гладът за квалифицирана работна ръка не е само в България.

"Да, страда бизнесът от квалифицирана работна ръка, което означава, че трябва много повече инвестиции в бърза пътека за квалификация и съвместно с Министерството на труда и социалната политика предлагаме точно това, предлагаме ваучерна политика и бърза пътека за преквалификация", поясни зам.-министърът на образованието.

"Планът за възстановяване и устойчивост има конкретни параметри. Един от тях е свързан с вече започнали реформи. Вторият важен елемент е зрялост на инвестиционните проекти, т.е. проекти, които веднага могат да започнат инвестиции", заяви Ангелиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелостниците отново в клас. Готови ли са за матурите?
Зрелостниците отново в клас. Готови ли са за матурите?
Петър Чобанов: Планът за възстановяване не трябва да се разглежда като такъв, който запълва дупки
Петър Чобанов: Планът за възстановяване не трябва да се разглежда като такъв, който запълва дупки