НОВИНИ

Оскари 2021: Кои са големите победители и с какво беше по-различна церемонията?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:56, 26.04.2021
Чете се за: 04:52 мин.
Култура
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Връчиха наградите "Оскар". Българката Мария Бакалова не успя да спечели престижното отличие, но получи похвали за ослепителния си външен вид. Големият победител на 93-ата церемония е филмът "Земя на номади".

За първи път церемонията се проведе едновременно на две места и с ограничен брой гости.

За нас със сигурност Мария Бакалова беше сред големите победители. Тя блестеше като истинска звезда на червения килим. За церемонията беше избрала бяла рокля с V-образно деколте и диамантена огърлица. Заради обема на тоалета ѝ Би Би Си се пошегува, че за нея не е било проблем да спазва физическа дистанция. Бакалова е първата българка, номинирана за "Оскар".

Сър Антъни Хопкинс спечели втория си "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в "Бащата". Това се случи три десетилетия след отличието за превъплъщението му в "Мълчанието на агнетата".

83-годишният актьор е най-възрастният победител в тази категория. Хопкинс, който не присъства на церемонията, призна, че не е очаквал да получи наградата.

Клоуи Чжао сътвори история като първата цветнокожа жена, номинирана и удостоена с "Оскар" за най-добър режисьор. Тя е едва втората дама, печелила в категорията след Катрин Бигълоу през 2009 г. Чжао каза, че би се свързала с нея.

Триумф за "Земя на номади". Драмата беше отличена с три награди "Оскар" - за най-добър филм, най-добър режисьор - за Клоуи Чжао, и най-добра актриса - за Франсис Макдорманд.

С бюджет от по-малко от 5 милиона долара и участието на много непрофесионални актьори "Земя на номади" е една от най-скромните продукции, отличавани от Академията, която обикновено награждава по-скъпи и мащабни творби. Филмът разказва историята на 60-годишна жена, претърпяла финансов крах. Тя тръгва с кемпера си като съвременен номад, за да види неподозираните страни на американското общество. Това е едва третият филм на китайския режисьор Клоуи Чжао. Тя е първата азиатка с високото отличие.

"Благодарни сме, че бяхме номинирани с всички тези прекрасни хора. Благодарим и на екипа, който повярва в нас и нашето общество на номади. На всички, които срещнахме по пътя си - че ни научихте на силата да бъдеш гъвкав и устойчив и ни напомнихте какво е истинска доброта", каза Клоуи Чжао, който взе "Оскар" за най-добър режисьор.

"За първи път в историята на Оскарите" - с тази реплика ще бъде запомнена церемонията тази година. За пръв път две жени са номинирани за категорията "Най-добър режисьор" в една и съща година. За пръв път рекордните 76 жени са сред номинираните във всички категории.

Ослепителна в бялата си рокля Мария Бакалова озари Оскарите (Снимки)

Мария Бакалова е първата българка с номинация - за поддържаща женска роля в "Борат 2". Тя беше приветствана от Брад Пит с думите "Добре дошла, Мария", но наградата отиде за южнокорейката Юн Ю-Джун за участието ѝ в "Минари".

"Ох, господин Брад Пит! Най-после! Радвам се да се запознаем. Къде бяхте, когато снимахме", каза Юн Ю-джун, която взе "Оскар" за поддържаща женска роля

Даниел Калуя грабна статуетка за поддържаща мъжка роля в "Юда и Черният Месия" и стана първият чернокож британски актьор, получил това отличие. Той беше първият награден за вечерта, а последният - сър Антъни Хопкинс, който взе "Оскар" за най-добра мъжка роля в "Бащата".

За пръв път церемонията се проведе едновременно в железопътната гара "Юниън стейшън" в Лос Анджелис и в "Долби тиътър" в Холивуд. Заради Ковид ограниченията присъстваха 170 гости. Събитието беше отразявано от по-малък брой фотографи и журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е през седмицата да има цветен дъжд от Сахара
Възможно е през седмицата да има цветен дъжд от Сахара
Преди спектакъла в Ротердам: Журналисти от "Евровизия" посетиха България
Преди спектакъла в Ротердам: Журналисти от "Евровизия" посетиха България