НОВИНИ

Възможно е през седмицата да има цветен дъжд от Сахара

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 26.04.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Новата седмица се очертава да е доста разнообразна по отношение на времето - сутрин с повече слънце, а в следобедните часове - на места с краткотрайни валежи и гръмотевици, но по-любопитното е, че е възможно отново да има и оцветен дъжд, заради пренос на сахарски прах, който ще достигне до нашата страна още утре, но засега не се очаква концентрацията му в атмосферата над България да е особено значителна.

През нощта облачността ще се увеличи и на отделни места в северозападните райони ще превали. Минималните температури утре ще бъдат между 5° и 10°, максималните - от 17° до 22°. През деня ще е по-често облачно и в северозападната половина от страната ще превали дъжд. Ще духа слаб, до умерен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от североизток, а вечерта - от изток.

Превалявания ще има и в планините, като границата между дъжд и сняг ще е на надморска височина около 2200 метра. Ще духа умерен югозападен, по най-високите върхове - силен западен вятър.

Над по-голямата част от Балканите утре ще бъде слънчево. Ще вали в северозападните райони от полуострова, където и температурите ще продължат да се понижават.

Валежи и гръмотевични бури ще има и на Пиренеите, и на Апенините. На места в Централна Европа също ще превалява дъжд, в Алпите - сняг. Слънчево ще е над Северна Франция, Германия и Белгия.

У нас в сряда ще вали отново главно в северозападната половина от страната, в четвъртък - само в планините, а в петък - в планинските и североизточните райони. След понижението на температурите в средата на седмицата в Северна България, в четвъртък те отново ще тръгнат нагоре и в петък максималните ще са около и над 25°, а в събота, когато ще има и повече слънце, в отделни райони ще достигат и 30°.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия разхлабва ограниченията за ваксинираните
Германия разхлабва ограниченията за ваксинираните
Оскари 2021: Кои са големите победители и с какво беше по-различна церемонията?
Оскари 2021: Кои са големите победители и с какво беше по-различна церемонията?