НОВИНИ

Напрежение в община Средец заради изграждане на фотоволтаичен парк

напрежение община средец заради изграждане фотоволтаичен парк
bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 02.12.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Изграждането на фотоволтаичен парк върху пасища и земеделски земи в района на Средец предизвика напрежение сред жителите. Някои от хората не са съгласни с изграждането на подобно съоръжение, тъй като то ще заема площ от 8200 декара.

Притеснението е, че с изграждането на фотоволтаичната централа върху земеделските територии ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм.

Областният управител Пламен Янев провежда срещи с населението на четирите села от община Средец - Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина, на които основна тема е за или против изграждането на фотоволтаичен парк в землищата им.

„Получената подписка до Областна администрация Бургас, в която жителите на четирите села изразяват несъгласието си с решението на Общински съвет-Средец, беше един от доводите ми да спра изпълнението на решението на Общинския съвет. Срещите ще проведа, за да се уверя лично във волеизявлението на населението, тъй като до мен постъпват противоречиви информации“, каза областният управител Пламен Янев.

Фирмата от своя страна твърди, че са провели информационни срещи по места и подписката е подвеждаща и тенденциозно организирана. С цел обективност и коректност относно казуса областният управител направи институционална проверка на записаните лица в протестната подписка. От подписани 283 души 124 са от засегнатите села, 96 са с друга адресна регистрация, 17 чужденци, а 46 са нечетливо написани и не може да се установи тяхната адресна регистрация.

Земеделските площи представляват обработваеми ниви и пасища около селата. Общинският съвет в Средец промени предназначението им "за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия". Липсата на достатъчна икономическа обосновка и детайлно обследване на инвестиционното намерение са другите причини областният управител да спре решение на общинския съвет.

„Областна администрация Бургас, като представител на държавата, е съпричастна с притесненията на хората, внимателно се разглеждат решенията на всички общински съвети в областта с цел да се търси баланса в защита на обществения интерес и икономическия интерес, както и развитието на региона“, категоричен е областният управител Пламен Янев.

Автор: Елиана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола засипа с похвали мениджъра на Тотнъм
Гуардиола засипа с похвали мениджъра на Тотнъм
Диана Ковачева: КЕВР и Министерството на енергетиката трябва да извършат проверка и хората без ток да бъдат обезщетени
Диана Ковачева: КЕВР и Министерството на енергетиката трябва да извършат проверка и хората без ток да бъдат обезщетени