НОВИНИ

Нарушения в оръжейни предприятия установи прокуратурата в Пловдив

изнесли сме 4200 тона оръжия украйна взаимни обвинения корнелия нинова уволнения шеф кинтекс
bnt avatar logo
от БНТ
15:44, 12.12.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Множество нарушения констатира проверката в предприятията за производство на оръжия и боеприпаси, разпоредена от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Целта ѝ беше да се установи спазват ли се условията и реда за провеждане на периодични обучения и инструктажи по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

На територията на апелативния съдебен район, който включва областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали, има общо 9 обекта за производство на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, както и още складове и магазини за продажби и съхранение.

Констатирано е, че работодател в Пловдивско не е провел ежегодното обучение по безопасност на труда на работниците, заети в дейности, които създават опасност за тяхното или на други лица здраве и живот. Издадено е предписание то да бъде провеждано периодично съгласно съответните наредби.

В област Пазарджик в производствена и складова база на предприятие не е осигурено съвместно информиране на други бази и предприятия, които се намират наблизо, с цел координация за предпазване на работещите от рискове от трудови злополуки.

В област Смолян не са констатирани нарушения.

Проверените обекти в област Хасково представляват магазини за продажба на оръжие, боеприпаси и ловно рибарски принадлежности. Установени са общо 44 нарушения на трудовото законодателство.

На територията на област Кърджали са проверени търговски обекта. Констатирани са няколко нарушения, за които са съставени и връчени съответните протоколи.

Проверката на територията на област Стара Загора не е приключила поради големия обем от документи и материали за анализиране.

Проверките в предприятията за производство на оръжия и боеприпаси и в търговските обекти са периодични и се извършват от конкретните контролни органи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един протестиращ беше екзекутиран в Иран
Още един протестиращ беше екзекутиран в Иран
БФВ проведе семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите" в Плевен
БФВ проведе семинар на тема "Ролята на треньора при подрастващите" в Плевен