НОВИНИ

Насер Ал-Атия с нова етапна победа на Рали Дакар, Стефан Петерханзел отпадна

Борил Гочев
от Борил Гочев
20:03, 06.01.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
насер атия нова етапна победа рали дакар стефан петерханзел отпадна
Слушай новината

Катарският пилот Насер Ал-Атия продължава да крачи уверено към втория си пореден триумф на Рали Дакар, след като днес спечели 6-ия етап от надпреварата, с което за пореден път увеличи преднината си в генералното класиране.

Ал-Атия с Тойота беше най-бърз в 358-километровия етап между Хаил и столицата на Саудитска Арабия Рияд, финиширайки за 3:13:12 часа.

Новината на деня обаче бе свързана с отпадането на 14-кратния победител в Рали Дакар Стефан Петерханзел, който преди днешния ден се движеше на второ място в генералното класиране. Шестият етап за "Мистър Дакар" обаче се оказа и неговият последен в тазгодишното издание на надпреварата, тъй като той катастрофира на 212-ия километър, а при инцидента пострада неговият навигатор Едуар Буланже, който бе откаран в болница.

Тежък ден имаше и саудитецът Язид Ал-Раджи, който сутринта потегли трети във временното класиране, но механични проблеми го принудиха да спре на 216-ия километър от етапа. В крайна сметка Ал-Раджи стигна до финала последен на изоставане от над пет часа спрямо лидера Насер Ал-Атия.

По този начин катарецът вече има преднина от над един час в генералното класиране пред втория във временното класиране Хенк Латеган от Южна Африка.

При мотоциклетистите днешният етап беше спечелен от Лусиано Бенавидес, който изпревари с 56 секунди на финала Скайлър Хоус. Американският пилот на Хускварна обаче продължава да води в генералното класиране, като има аванс от 3:31 минути пред двукратния победител в Рали Дакар Тоби Прайс.

При камионите пък днешния ден предложи промяна на водачеството, като Мартин ван Ден Бринк се възползва от проблемите на досегашния лидер Алеш Лопрайс и така нидерландецът излезе на първата позиция с аванс от 37 секунди пред чеха. Най-бърз в 6-ия етап пък стана Мичел ван Ден Бринк.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Калофер отбелязаха 175 години от рождението на Христо Ботев
В Калофер отбелязаха 175 години от рождението на Христо Ботев
Българската общност в Букурещ отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев
Българската общност в Букурещ отбеляза 175 години от рождението на Христо Ботев