НОВИНИ

Насер Ал-Атия спечели за четвърти път в своята кариера Рали Дакар

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:27, 14.01.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
насер атия спечели четвърти път своята кариера рали дакар
Слушай новината

Катарецът Насер Ал-Атия спечели за четвърти път в своята кариера Рали Дакар при автомобилите, с което изравни по брой успехи в надпреварата финландецът Ари Ватанен.

Двамата са на второто място във вечната класация по победи при автомобилите, като пред тях е единствено французинът Стефан Петерханзел, който има осем успеха. Преди това Петерханзел има и шест успеха при мотоциклетите.

Днес Ал-Атия остана едва 19-ти в последния етап от надпреварата, но това по никакъв начин не повлия на мястото му в крайното класиране, където той финишира на над 27 минути пред Себастиан Льоб.

За деветкратния световен рали шампион това е трети подиум на Рали Дакар, след като през 2017 година той отново остана на второто място, а през 2019 година финишира трети.

Последното място на подиума пък остана за пилотът от Саудитска Арабия Язид Ал-Раджи, който на домашната сцена записа най-силното си представяне на Рали Дакар и за първи път си заслужи качване на почетната стълбичка.

При мотоциклетистите Сам Съндерланд стигна до втория си триумф на Дакар, след като в последния етап запази аванса си пред Пабло Кинтания. Чилиецът спечели днешната последна отсечка в състезанието, но въпреки това в крайното класиране остана на почти три минути и половина от Съндерлнад, който повтори успеха си от 2017 година.

Трети се нареди Матиас Валкнер от Австрия, за когото това е четвърти подиум на Рали Дакар след трите му поредни качвания между 2017 и 2019 година.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затопляне и повече слънце днес
Затопляне и повече слънце днес
Премиерът Петков: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров
Премиерът Петков: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров