НОВИНИ

НАТО връчи писмения си отговор на Русия по исканите гаранции за сигурността

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:18, 26.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският посланик в Москва Джон Съливан тази вечер е предал писмения отговор на Вашингтон на руските искания за гаранции по сигурността.

Отговорът засяга възможни реципрочни мерки за прозрачност по разполагането на сили в Украйна, уточни държавният секретар Антъни Блинкен.

НАТО е връчил също своя отговор на руските изисквания за неразширяване към Украйна и за изтегляне на силите й от Източна Европа. Алиансът отново призова Москва да намали напрежението по границите с Украйна, да изтегли войските си от границата, както и от Грузия, и Молдова, и да се върне на масата за преговори.

Съюзниците от НАТО са готови за незабавно възстановяване на преговорите с Русия по всички открити въпроси, свързани със ситуацията в и около Украйна, и контролът върху въоръженията в Европа.

"Надяваме се и работим за разрешаване на разногласията и деескалация, но също така сме готови за най-лошото", каза Столтенберг.

Според него Алиансът няма да прави компромис с основните си принципи и ще вземе всички необходими мерки, за да защити своите членове.

Столтенберг отново напомни на Русия, че ще плати висока цена, ако нападне Украйна.

НАТО твърдо вярва, че напрежението и несъгласията трябва да се решат чрез диалог и дипломация, не чрез сила или заплаха за сила. Така че днес НАТО предаде нашите писмени предложения на Русия, направихме го паралелно със Съединените щати, каза Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат вечерен час в Сунгурларе, заведенията ще работят
Въвеждат вечерен час в Сунгурларе, заведенията ще работят
Разследват версия за убийство на бившия шеф на военното разузнаване в Словакия
Разследват версия за убийство на бившия шеф на военното разузнаване в Словакия