НОВИНИ

Нетаняху призова началника на генералния щаб да вземе мерки срещу вълната от протести сред военните

нетаняху призова началника генералния щаб вземе мерки вълната протести сред военните
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
19:12, 19.03.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова началника на генералния щаб на армията да овладее вълната от протести сред военните, недоволни от спорен правителствен план за реформа на съдебната система, съобщи Асошиейтед прес.

Забележките на Нетаняху идват в момент, когато Израел е обхванат от голяма криза. Десетки хиляди излизат на улицата и протестират всяка седмица през последните два месеца. Разделението по отношение на плановете на Нетаняху за промяна на правната система не подмина и армията на страната - най-надеждната институция, където много резервисти обещаха да не се явяват на служба при това, което смятат за предстояща смяна на режима.

От неделя повече от 700 елитни офицери от военновъздушните сили, специалните сили и Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват на служба като доброволци.

Обикновено споменаването на отказ от служба в армията, която е задължителна за повечето евреи и се ползва с голямо уважение от еврейското мнозинство, е табу в страната. Това показва колко дълбоко планът за преустройство на съдебната система е разделил Израел, отбелязва Ройтерс.

Нетаняху отхвърли предложения от президента Ицхак Херцог компромисен план, който имаше за цел да сложи край на кризата. По време на изказването си пред кабинета той не спомена за постигането на споразумение с опонентите, а вместо това заяви, че няма да приеме "анархия". Той отправи към ръководителите на службите за сигурност искания да вземат мерки срещу блокирането на пътища от протестиращи, подстрекателствата срещу него и министрите му и отказа на все повече резервисти да служат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи не срещна трудности при визитата си на Торино
Наполи не срещна трудности при визитата си на Торино
Пловдивското дерби завърши без победител след късни голове
Пловдивското дерби завърши без победител след късни голове