НОВИНИ

Нидерландия и Австралия с победи в груповата фаза на Финалите за Купа "Дейвис"

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:47, 15.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
нидерландия австралия победи груповата фаза финалите купа дейвис
Слушай новината

Отборът на Нидерландия записа втората си последователна победа в груповата фаза на финалите от турнира за Купа "Дейвис", надигравайки с 2-1 победи един от фаворитите в надпреварата САЩ.

В "Арена Грипе" в хърватския град Сплит Ботик ван де Зандсхулп осигури преднина на "лалетата" след успех със 7:6(2), 6:2 срещу световния №13 Томи Пол.

Малко по-късно във втория двубой на сингъл пък Талон Гриекспор поднесе още една сензация, надигравайки в три сета най-високо ранкирания тенисист на американците в настоящия им състав Франсис Тиафо с 6:3, 6:7(5), 7:6(2).

Срещата завърши със скандал, след като при 5-2 точки в тайбрека на решителната част сервис на Гриекспор бе отсъден в аут, но след оспорване топката бе дадена за добра, а впоследствие и точката бе присъдена на нидерландеца, давайки му четири мачбола при 6-2 в негова полза. Това вбеси Тиафо, който строши ракетата си, за което американецът трябваше да получи второто си предупреждение в мача, а с това и наказателна точка, което на практика означаваше и край на сблъсъка.

В мач на двойки без значение Остин Крайчек и Раджийв Рам победиха с 6:7(5), 7:6(3), 6:3 Уесли Коолхоф и Матве Миделкоп.

Така, в класирането в тази група "D" начело е Нидерландия с баланс 2-0, следвана от САЩ с 1-1. На последните две места са Финландия и Хърватия, които имат само един изигран сблъсък досега, а днес двата тима се изправят един срещу друг.

В друг интересен дуел от вчера Франция срази Австралия с 2-1 успеха в среща от група "В" на турнира.

Адриан Манарино даде аванс на "петлите" след победа срещу Макс Пърсел, но Алекс Де Минор изравни резултата, надигравайки в два сета Юго Умбер.

По този начин всичко трябваше да бъде решено от срещата на двойки, в която Матю Ебдън и Макс Пърсел се справиха с Никола Маю и Едуар Роже-Васлен, за да донесат крайния успех на Австралия - 7:5, 6:3.

С победата си "кенгурутата" изравниха Франция на върха в подреждането с 1-1, а днес предстои дуелът между Швейцария и Великобритания.

В последните два сблъсъка от вчера Канада спечели с 3-0 победи срещу Швеция в група "А", докато в група "С" Чехия надигра със същия резултат Република Корея.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: БСП номинира 138 кандидати за кметове
Нинова: БСП номинира 138 кандидати за кметове
Досъдебно производство за лека телесна повреда за мъжа, пребил и остригал приятелката си в Свищов
Досъдебно производство за лека телесна повреда за мъжа, пребил и остригал приятелката си в Свищов