НОВИНИ

Никола Цолов ще кара във Формула 3 през следващата година

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:04, 19.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският пилот Никола Цолов ще направи следващата важна стъпка в своята кариера и през сезон 2023 ще се състезава във Формула 3.

През тази година 15-годишният българин триумфира в испанската Формула 4, което му спечели и място в екипа на АРТ Гран При във Формула 3.

В екипа, открит през 2005 година от новоизбрания шеф на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор и сина на бившия президент на ФИА Жан Тод Никола, Никола ще замени французина Виктор Мартинс, който през миналата година спечели титлата във Формула 3.

"За мен е удоволствие, че ще мога да направя тази крачка напред и догодина да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – заяви Никола. – Тимът е много успешен във всеки един шампионат, в който участва и за този отбор са карали много пилоти от Формула 1. Супер щастлив съм, че започваме заедно нашето пътешествие", сподели Никола Цолов, който през тази година спечели 13 победи в 21 старта по пътя към триумфа си в испанската Формула 4.

През сезон 2023 календарът на Формула 3 ще включва общо 10 кръга, като всеки от тях ще се провежда успоредно със стартовете във Формула 1. Началото ще бъде дадено на 4-5 март на пистата "Сахир" в Бахрейн, а големият финал ще бъде на "Монца" в Италия в началото на септември.

Програмата предвижда на всяка една писта да се проведат по две надпревари - спринтова и основна, като за първи път пилотите от Формула 3 ще имат възможност да карат на писта като "Албърт парк" в Мелбърн, както и на легендарното трасе по улиците на Монте Карло.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха три двубоя на Левски в Балканската лига по баскетбол
Отложиха три двубоя на Левски в Балканската лига по баскетбол
Празнични концерти в духа на Коледа в ефира на БНТ 1
Празнични концерти в духа на Коледа в ефира на БНТ 1