НОВИНИ

НОА с научна конференция в чест на 100 години БОК

ноа научна конференция чест 100 години бок
Снимка: БОК
bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 30.03.2023
Чете се за: 05:30 мин.
Спорт
Слушай новината

В чест на 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет днес в Национална спортна академия „Васил Левски“ се състоя научна конференция „Олимпийското движение в България - традиции и предизвикателствата на бъдещето“, организирана от Националната олимпийска академия (НОА).

Приветствия за вековния юбилей поднесоха проф. Николай Изов, ректор на Национална спортна академия и Белчо Горанов, ген.-секретар на Българския олимпийски комитет. В емоционално слово г-н Горанов изрази благодарността си към всички организации, допринесли с партньорството си за успешното осъществяване на мисията на БОК за утвърждаване на олимпийските ценности в българското общество. С акцент върху приноса на Спортната академия, г-н Горанов подчерта дълголетието на ползотворното сътрудничество между двете институции и вече 80-годишната история на общия изминат път и споделена кауза в името на спорта.

„Убеден съм, че настоящата конференция ще насочи общественото внимание към историческата роля на Българския олимпийски комитет за развитието на физическото възпитание и спорта чрез утвърждаването на олимпийските принципи, ценности и идеали“, заяви ректорът на НСА проф. Изов и подчерта както общонационалното значение на дейността на БОК, така и неговия принос към международното олимпийско движение.

В конференцията се включиха повече от 170 спортни специалисти и олимпийски деятели, част от които чрез онлайн участие, от общо 32 града на страната. Сред делегатите бяха 5 експерти на Регионално управление на образованието, 10 директори на училища, 86 учители по физическо възпитание и спорт, 14 представители на спортни федерации и 4 на спортни асоциации, 11 преподаватели от Националната спортна академия, а така също и студенти.

Сред официалните лица на събитието бяха зам.-ректорите на НСА проф. Иван Мазнев, проф. Татяна Янчева и проф. Апостол Славчев, Росица Иванова - началник на РУО-София област, Анатоли Илиев – общински съветник в Столичния общински съвет и зам.-председател на Фондация „София - европейска столица на спорта“, олимпийските шампионки Здравка Йорданова – член на Изпълнителния комитет на БОК и Тереза Маринова – преподавател към катедра „Лека атлетика“ на НСА, проф. Свилен Нейков – треньор на олимпийската шампионка Румяна Нейкова и ръководител катедра „Теория на спорта“ към НСА, Любо Ганев – президент на БФ Волейбол и др. Водещ на събитието беше журналистът и член на Националната олимпийска академия Боряна Тончева.

С встъпителен доклад конференцията откри проф. Лозан Митев – директор на Националната олимпийска академия и ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ към НСА. В историческа ретроспекция проф. Митев припомни знакови моменти от дейността на БОК, неговата роля за развитието на спорта в България и приноса му към международното олимпийско движение. Изпълненото с хуманизъм послание „Спортът за един мирен свят“ – идея на емблематичната деятелка на БОК Надежда Лекарска, стратегическото сътрудничество между институциите БОК и НСА, изиграло ключова роля за олимпийските успехи на българския спорт, бяха само част от уникалните примери за приноса на българското олимпийско движение към олимпизма в световен мащаб.

Като лектори в научния форум се изявиха също доц. Иван Сандански, доц. Корнелия Найденова, гл. ас. Емилия Витанова, Николай Кръстев, Йорг Шенк и др.

Гостите на конференцията, придружени от ректора проф. Николай Изов, посетиха Образователния и олимпийски център на НСА, където разгледаха най-ценните спортни реликви на музейната сбирка. Ръководителят на центъра проф. Лозан Митев представи най-новото и изключително ценно дарение за експозицията – колекция от медали и награди на олимпийския шампион по борба Димитър Добрев, дългогодишен преподавател във ВИФ „Георги Димитров“ (сега НСА), предоставени от неговото семейство.

За да ознаменуват паметното събитие, официалните лица символично засадиха дръвчета в двора пред Ректората на Национална спортна академия, като знак за приемственост между поколенията, носители на олимпийските ценности и идеали.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трифон Лапков: Трябва да продължим да вдигаме нивото
Трифон Лапков: Трябва да продължим да вдигаме нивото
Еврокомисар: Държавите, засегнати от вноса на украинско зърно, трябва да представят обща позиция в ЕК
Еврокомисар: Държавите, засегнати от вноса на украинско зърно, трябва да представят обща позиция в ЕК