НОВИНИ

Норвегия спечели щафетата при мъжете от Световната купа по биатлон в Руполдинг

България завърши на предпоследното място

Стурла Лагрейд Йоханес Дале Тарей Бьо Ветле Шастад Кристиансен
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:21, 11.01.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Биатлон
Слушай новината

Националният отбор на Норвегия спечели щафетата на 4 х 7,5 километра за мъже от Световната купа по биатлон в германския зимен център Руполдинг.

Норвежците, които бяха в състав Стурла Лагрейд, Йоханес Дале, Тарей Бьо и Ветле Шастад Кристиансен, използваха само осем допълнителни патрона, не направиха нито една наказателна обиколка и записаха четвъртата си победа в четири проведени щафети от началото на този сезон. "Викингите" изминаха 30-километровата дистанция за 1 час, 9 минути, 49.6 секунди.

На второ място се наредиха домакините от Германия (Юстус Щрелов, Йоханес Кюн, Бенедикт Дол и Филип Наврат), които останаха на 45 секунди след две наказателни обиколки и седем допълнителни патрона.

Място на почетната стълбичка зае и тимът на Италия (Елиа Дзени, Дидие Бионаз, Лукас Хофер и Томазо Джакомел). "Скуадрата" не завъртя нито една наказателна обиколка и с помощта на десет допълнителни патрона успя да се пребори за третата позиция с изоставане от 58.7 секунди от победителя Норвегия.

В шестицата завършиха още щафетите на Франция, Австрия и Словения.

Интрига в състезанието имаше до втората стрелба на третите постове. До тях Норвегия, Франция и Германия се движеха заедно, но Тарей Бьо премина без грешка, докато Бенедикт Дол влезе за две наказателни обиколки, а Фабиен Клод направи една за французите и също изостана.

Щафетата на България завърши на предпоследното 22-ро място. Антон Синапов, Благой Тодев, Владимир Илиев и Константин Василев завършиха без наказателни обиколки, но с 14 допълнителни патрона и в крайна сметка изостанаха с 6:10.7 минути от победителите.

Българите бяха на последното 23-то място през почти цялото време, но много добро състезание на последния четвърти пост направи 20-годишният Василев, който използва най-малко допълнителни патрони от всички в тима - само два, и успя да задържи преднината, която получи от Владимир Илиев пред щафетата на Република Корея, която остана на последното 23-то място.

След четири от общо пет старта в щафетите през сезона Норвегия води с 360 точки. На второ място с 270 точки е Германия, а на трето място с 236 точки е Франция. Последната щафета е на 8 март в Юта, САЩ, а 17 февруари е щафетата от световното първенство в Нове Место на Мораве, Чехия, но тя не дава точки за Световната купа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вътрешният министър е готов да остане на поста и след ротацията
Вътрешният министър е готов да остане на поста и след ротацията
Магомед Рамазанов: Гладен съм за победи
Магомед Рамазанов: Гладен съм за победи