НОВИНИ

Нови енергийни етикети влизат в сила от днес в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:31, 01.03.2021
Чете се за: 03:52 мин.
Европа
нов енергиен етикет домакинските уреди март
Снимка: Архив
Слушай новината

С цел да се подпомогнат потребителите в Европейския съюз да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък от днес във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно ще бъде приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС.

Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продукти - хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори).

На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A-G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас "А", оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти.

Сега продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като "B", "C" или "D".

В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

От 1 март ще влязат в сила и редица правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години, след като продуктите вече не са на пазара.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: „Първоначалният енергиен етикет беше много успешен, като е спестил на средното домакинство в Европа няколкостотин евро годишно и е мотивирал предприятията да инвестират в изследователска и развойна дейност. До края на февруари над 90% от продуктите бяха обозначени с A+, A++ или A+++. Новата система ще бъде по-ясна за потребителите и ще гарантира, че предприятията ще продължат да създават иновации и да предлагат още по-ефективни продукти. Това също така ни помага да намалим емисиите си на парникови газове.“

Освен преобразуването на скалата на класовете на енергийната ефективност на съответния продукт е различно и оформлението на новия етикет, с нови по-ясни и по-модерни икони. Както и предишните етикети, етикетите с преобразуваната скала не показват само класа на енергийна ефективност, а дават повече информация.

Например, за пералните машини те показват ясно количеството литри вода на цикъл продължителността на цикъла и потреблението на енергия, измерени за дадена стандартизирана програма.

Друга значителна промяна е въвеждането на QR код в горния десен ъгъл на новите етикети. Като сканират QR кода, потребителите могат да намерят допълнителна информация за съответния модел на продукта, например, размерите, специфични характеристики или резултатите от изпитвания, в зависимост от уреда.

Всички уреди на пазара на ЕС трябва да бъдат регистрирани в нова общоевропейска база данни - Европейски регистър на продуктите за енергийни етикети (EPREL). Това допълнително ще улесни сравняването на подобни продукти в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна модернизацията на центъра за хвърляния в НСА
Започна модернизацията на центъра за хвърляния в НСА
Марияна Николова: Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани
Марияна Николова: Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани