НОВИНИ

Нови инвестиции в Плевен, Пловдив и Шумен за близо 1 млрд. лева, обяви премиерът

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:29, 13.12.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Николай Денков
Снимка: БТА
Слушай новината

Нови инвестиции в Плевен, Пловдив и Шумен за близо 1 млрд. лева обяви в началото на заседанието на Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков.

"В Плевен ще се разшири стъкларския завод "Рубин", ще се изгради 300-тонна пещ, ще се модернизират складови площи с фокус върху иновативни продукти и процеси за повишаване на ресурсната ефективност и намаляване на въглеродните емисии. Реализацията на инвестицията ще създаде над 150 нови работни места в община Плевен", каза Денков.

Друг ключов проект е в Пловдивската община Марица.

"Шнайдер Електрик България" предвижда създаването на умна производствена сграда и иновативни технологии и възобновяеми източници на енергия. Това ще бъде първото такова предприятие в Централна и Източна Европа. Инвестицията е за 107 млн. лева и предвижда създаването на поне 105 нови работни места", подчерта министър-председателят.

"Шумен аутомед" ще разшири алуминиевото си производство с инвестиция от 136 млн. лева. Това ще създаде 160 нови работни места. Проектът цели производството на нови алуминиеви сплави за електромобили и разширяване на продукцията за автомобилопроизводство и соларни панели. Има и още няколко други подобни точки", посочи Денков.

"Най-добрата социална програма за хората е да им осигурим работни места с добро заплащане. С това идва и една от най-важните мисии на правителството. Това е да осигури инвеститори, които да могат да осигурят висока добавена стойност, а от там и по-добри заплати при тях. Това са инвестиции не само в България, а в хората, в българите", категоричен е премиерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров разкри кой е любимият му турнир през 2023 година
Григор Димитров разкри кой е любимият му турнир през 2023 година
Микел Артета: Чакам с нетърпение жребия в понеделник
Микел Артета: Чакам с нетърпение жребия в понеделник