НОВИНИ

Нови мерки срещу COVID-19 в части от Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:33, 14.10.2020
Чете се за: 01:38 мин.
По света
мерки covid части европа
Снимка: Pixabay

Втората вълна на заразата настъпи в части от Европа, днес няколко държави на Стария континент отчитат рекорден брой новозаразени. Къде и какви са новите мерки:

ГЕРМАНИЯ

Повече от 5000 са новите случаи в Германия за изминалото денонощие. Подобни стойности във Федералната република е имало за последно през април. Канцлерът Меркел свиква първата от месеци присъствена среща на премиерите на 16-те германски провинции, на която трябва да бъде взето решение какви мерки да бъдат наложени. Няколко провинции вече взеха решение да не позволяват жителите на райони, определяни като зони с висок риск, да се настаняват в хотели в други части на страната.

ФРАНЦИЯ

Във Франция - тази вечер президентът Еманюел Макрон трябва да обяви нови мерки срещу разпространението на заразата. Очаква се в градовете, смятани за "горещи точки", сред които и столицата Париж, да бъде въведен полицейски час. Според френски медии е възможно да бъдат затворени магазини и заведения за хранене, а също да бъде въведена забрана за пътуване.

Чехия затваря училища и заведения заради COVID-19

ЧЕХИЯ

В Чехия от днес са в сила редица нови ограничения - през следващите три седмици се въвежда частична карантина. Досега маските бяха задължителни в магазините и градския транспорт, но вече и на спирките и гарите, дори тези на открито. Затварят се барове, кафенета и нощните заведения. След 20 часа ресторантите ще могaт да правят само доставки по домовете и то до 20:00 ч. Отменя се присъственото обучение в училищата и университетите, детските градини няма да затварят. За последните 24 часа са потвърдени над 8300 заразени с COVID-19, което е пет пъти повече, от средния брой за денонощие през септември.

НИДЕРЛАНИЯ

Частична карантина и в Нидерландия - за най-малко месец се затварят всички барове, кафенета и ресторанти. Разрешават се само доставки по домовете, а след 20:00 продажбата на алкохол е забранена. Хората са призовани да работят от вкъщи, когато това е възможно, както и да използват градския транспорт само при крайна необходимост. Училищата и детските градини остават отворени. Домакинствата имат право на до трима гости дневно. Премиерът Рюте заяви, че строгите мерки са единственият начин за предотвратяване на разпространението на заразата. Мерките ще се преразглеждат на всеки две седмици.

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

От петък затварят за две седмици училищата в Северна Ирландия. Въвежда се и ограничение на броя на хората, които могат да присъстват на сватби и погребения. За срок от четири седмици се затварят пъбовете и ресторантите, които ще могат да приготвят храна само за вкъщи.

COVID-19 в Европа: Нови ограничителни мерки влязоха в сила в много страни

ИТАЛИЯ

В Италия частните събития като сватби се ограничават до 30 души. За домашни събирания се препоръчва до 6 души. Забранени са училищните екскурзии, както и любителските спортни събития. Карантината е вече не 14, а 10 дни.

ИЗРАЕЛ

В Израел днес се очакваше да отпадне въведената на 25 септември строга карантина в цялата страна. Властите, обаче, решиха тя да бъде удължена най-рано до петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малшанс лиши България U19 от равенство срещу Турция във втората проверка
Малшанс лиши България U19 от равенство срещу Турция във втората проверка
Футболситите на Партизан бойкотират мача с Левски за Купата
Футболситите на Партизан бойкотират мача с Левски за Купата