НОВИНИ

Нови практически задачи ще изграждат умения за работа с изкуствен интелект и дигитална идентичност сред учениците

bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 08.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Образование
Слушай новината

Повече практически задачи са заложени в програмите по компютърно моделиране, което се изучава в начален етап и по информационни технологии за гимназистите. Това става ясно от проектите за актуализирани учебни програми, публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката.

Повечето часове по компютърно моделиране за 3-ти и 4-ти клас ще се организират под формата на комбиниран урок, в който учениците ще изпълняват практически задачи.

В проекта за актуализиране на учебната програма за 3-ти клас е поставен акцент върху управлението на потребителски профил и умението на учениците да споделят готови проекти в онлайн среда.

В областта на "Информация" са заложени умения, свързани със запазване на информацията в дигиталните устройства във вид на файлове, които може да се съхраняват в папки. Премахната е частта с „описване на познати геометрични фигури“.

В актуализираната учебна програма за 4-ти клас темите запазват същите основни области и цели за учениците, като ще се разглеждат въпроси, свързани с информация, дигитална идентичност, работа във визуална среда, управление на програмируеми устройства и създаване на образователни игри. Отпадат понятията „данни“ и „мерни единици“ за измерване на информацията. Те бяха заложени по предмета „Компютърно моделиране и информационни технологии“ в прогимназиален етап, но вече ще се разглеждат в 5-и или 6-и клас.

По информационни технологии в 8-и и 10-и клас е добавена нова тема „Програмиране и изкуствен интелект“ с включени различни дейности, спрямо етапа от обучение на учениците.

За 8-и клас те са свързани с изграждане на умения за създаване на заявка за търсене при използването на "умни" агенти.

Дейностите за десетокласниците включват откриване на зависимости в набор от данни с помощта на вградени функции, задаване на заявки към средства с изкуствен интелект, работа със сензори в дигиталните устройства и приложения, които генерират големи количества данни, които се използват за трениране на системи с изкуствен интелект.

В 8-и клас отпадат дейности, свързани с инсталирането на драйвери на конкретно устройство, познания за графични файлови формати за публикуване в интернет и др.

В 10-и клас отпадат дублирани дейности с тези на деветокласниците, като например работа с формуляри и циркулярни писма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люта зима скова Североизточен Китай (СНИМКИ)
Люта зима скова Североизточен Китай (СНИМКИ)
Искат 8 години затвор за художничка и музикантка, критикувала руската инвазия в Украйна
Искат 8 години затвор за художничка и музикантка, критикувала руската инвазия в Украйна