НОВИНИ

Новият френски външен министър посети Киев и Берлин

Кой е Стефан Сежурне?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
21:27, 14.01.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

По-малко от 24 часа след номинирането му за външен министър, новият първи дипломат на Франция замина за Киев, за да потвърди подкрепата на страната си за Украйна. Днес Стефан Сежурне е в Берлин, а утре ще е във Варшава, за да обсъди с колегите си европейската интеграция на Украйна.

На фона на кризата в Близкия изток и все по-спорните позиции на Франция в Африка, Сежурне ясно определи като свой приоритет Европа. Как най-младият външен министър в съвременната история на Франция стигна до Ке д'Орсе и какви са предизвикателствата пред него.

Непопулярен във Франция, но добре познат в Брюксел, само на 38 години, Стефан Сежурне стана най-младият външен министър на Петата република. На 12 януари пое поста с думите:

"Задачата ще бъде тежка, а доверието - огромно".

Само няколко часа по-късно замина за Киев, за да увери украинските лидери, че Франция ще подкрепя Украйна в дългосрочен план от икономическа, военна и хуманитарна гледна точка.

"Въпреки увеличаването на кризите, Украйна ще остане приоритет за Франция. Това е важно послание, което отправяме към вас - именно в Украйна се води битка за защита на основните принципи на международното право, на ценностите на Европа, но също и на интересите и сигурността на французите", каза Сежурне.

Досега президентът Еманюел Макрон залагаше на опитни дипломати като Жан-Ив льо Дриан и Катрин Колона, преди да обнови кабинета с млади лица и с избора на Сежурне ясно да подчертае проевропейската линия на френската външна политика.

Роденият във Версай Стефан Сежурне първоначално е привърженик на социалистите - подобно на новоназначения премиер на Франция Габриел Атал, който също постави рекорд като най-младия в историята на страната. През 2014 г. попада в екипа на Макрон, а през 2017 г. вече е негов политически съветник. През 2019 г. започва първият му мандат на евродепутат от квотата на президентската партия, а преди да влезе във френското правителство е председател на групата на либералите "Обнови Европа".

Попадайки под светлините на прожекторите, човекът, свикнал да е по-скоро в сянка, се оказа в един кабинет с бившия си партньор и настоящ премиер Габриел Атал - двамата са заедно от 2015 г., но връзката им приключва преди две години.

И все пак във Франция и преди се е случвало бивши партньори да са заедно в управлението. Сеголен Роаял - бивша приятелка и майка на четирите деца на Франсоа Оланд, стана министър на екологията в рамките на президентския му мандат през 2014 г.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов ще играе с бразилец на старта на тенис турнира от сериите "Чалънджър" в Тенерифе
Димитър Кузманов ще играе с бразилец на старта на тенис турнира от сериите "Чалънджър" в Тенерифе
Йотова не смята, че ще има радикална промяна в политиката на следващия кабинет
Йотова не смята, че ще има радикална промяна в политиката на следващия кабинет