НОВИНИ

НС не успя да излезе с обща декларация за действията на Русия

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:11, 22.02.2022
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание не успя да излезе с обща декларация по отношение на действията на Русия. Парламентарните сили реагираха на ставащото в Украйна поотделно. Три от управляващите партии излязоха с обща декларация, БСП написа собствена, ГЕРБ-СДС също. Позициите си изразиха и от ДПС и "Възраждане".

ПП, ИТН и ДБ: Подкрепяме целостта на Украйна; ГЕРБ: НС да излезе с категорична позиция

Още в началото на пленарния ден в кулоарите се заговори за обща декларация, но до такава в крайна сметка не се стигна. От БСП първи изразиха силна загриженост от случващото се.

"Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за преустановяване на всякакви въоръжени провокации. Смятаме, че времето на дипломацията не е изчерпано и очакваме всички страни да се въздържат от военна ескалация и да инвестират усилия за постигане на трайни взаимоприемливи решения", каза Кристиан Вигенин.

Малко след това от ГЕРБ в пленарна зала призоваха за обща позиция.

"Когато руската федерация погази грубо отново международния правов ред ми се струва, че НС е необходимо да излезе с единна декларация, която да отразява националната позиция на българската държава и българския парламент", каза Даниел Митов.

Три часа по-късно три от управляващите партии, без БСП, остро осъдиха решението на Русия да признае сепаратистките републики и дадоха заявка, че техният текст на декларация ще бъде предложен за гласуване, но не днес.

"Това е грубо нарушаване на международното право и споразумения. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които той поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за налагане на принципите на международното право и ще подкрепим санкции на ЕС спрямо Русия", каза Христо Иванов.

От ГЕРБ предложиха свой текст и реагираха остро на липсата на единство.

"Ние ще предложим тази декларация като проект за решение. Но така или иначе днес мнозинството не събра смелост българският парламент ясно да заяви позиция, когато е необходимо. Срам! Срам, колеги!", каза Митов.

От ДПС реагираха последни, защото очаквали обща декларация.

"Ние сме за диалог и мирно решаване на спорните въпроси. Ние сме за спазване на международните норми и изпълнение на Минското споразумение и все още ние сме в очакване и с надежда Народното събрание да постигне широко съгласие и да имаме обща декларация на Народното събрание", каза Мустафа Карадайъ.

От партия "Възраждане" критикуваха изказванията на премиера и външния министър.

"Ние от партия "Възраждане" сме дълбоко загрижени от изявленията на управляващите в България, тук визирам изказванията на Кирил Петков и министъра на външните работи, относно признаването на Донецката и Луганската републики, защото в тези изявления ние видяхме подкрепа единствено на американската позиция, на украинската позиция, но нищо в посока защита правата на българите в тези размирни райони, както и предприемане на всички дипломатически ходове за запазване на техния живот, здраве и граждански права", каза Костадин Костадинов.

Дали 47-ото Народно събрание все пак ще приеме обща декларация ще се разбере в следващите дни.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия, Путин не е сред санкционираните
Външните министри на ЕС одобриха нови санкции срещу Русия, Путин не е сред санкционираните
От нашите пратеници в Украйна: Протест беляза решението на Путин да признае Донецк и Луганск
От нашите пратеници в Украйна: Протест беляза решението на Путин да признае Донецк и Луганск