НОВИНИ

НС отложи решението за отстраняване от комисии на депутати от "Възраждане"

Предложението за отстраняването им е заради визитата в Москва

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:46, 28.02.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Костадин Костадинов Възраждане
Снимка: БТА
Слушай новината

Народното събрание отложи решението за това дали депутати от ПГ на "Възраждане" да бъдат отстранени от комисиите по отбрана и външна политика след посещението им в Москва.

Предложението на ПП-ДБ да бъдат отстранени от комисии по външна политика и отбрана депутатите от "Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов, заради посещението им в Москва, предизвика нетрадиционно решение, според което Андрей Чорбанов от ИТН пое за кратко председателството на Народното събрание.

Според "Възраждане" предложението за отстраняване на депутатите противоречи на правилника на парламента и настояха то да отпадне от дневния ред. Мнозинството обаче гласува точката да остане.

От БСП и ИТН подкрепиха позицията на "Възраждане", че според правилника всяка парламентарна група има право да прецени кой от депутатите ѝ ще участва в съответната комисия и обявиха предложението като незаконно.

Докато Андрей Чорбанов от ИТН обосноваваше искането си, Росен Желязков му възложи той да поеме председателството на парламента. Чорбанов се съгласи и застана на трибуната.

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че депутатите не са запознати с мотивите за промени в комисиите, тъй като има и други предложения и предложи на Андрей Чорбанов да даде 15 минути почивка, за да се запознаят депутатите с мотивите за всички предлагани промени в комисиите.

Чорбанов се съгласи и даде почивка. След 15 минути почивка депутатите се върнаха в залата. Росен Желязков си седна мястото и предложи спорните предложения да се отложат. Мнозинството го одобри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4000 кутии контрабандни цигари бяха открити в камион на ГКПП "Лесово"
4000 кутии контрабандни цигари бяха открити в камион на ГКПП "Лесово"
САЩ ще играе контрола с Бразилия преди Копа Америка
САЩ ще играе контрола с Бразилия преди Копа Америка