НОВИНИ

НС прие бюджета на НЗОК, продължават дебатите за голямата актуализация

Николай Минков
от Николай Минков
16:30, 10.09.2021 (обновена)
Чете се за: 06:37 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание прие без дебати днес актуализирания бюджет на НЗОК в размер 5 446 312 000 лв. Няма да се налага увеличаване на здравната вноска. Цяла сутрин бюджетната комисия се опитваше да нагласи план-сметката на НЗОК, която беше силно разместена на бурни дебати снощи.

Бюджетната комисия продължи да обсъжда разчетите по големия бюджет и сравнително бързо успя да премине цялата актуализация.

"В проектобюджета на правителството са добавени 500 млн. допълнителни приходи, 500 млн. допълнителни разходи", обясни служебният министър на финансите Асен Василев.

Акцент в предложения за обсъждане проект на актуализиран бюджет са мерките в подкрепа на заетостта и бизнеса. За първи път са отделени средства за компенсиране загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите.

Към 21:00 ч. днес стана ясно, че заседанието на Народното събрание ще продължи до окончателното приемане на бюджета.

Ето и разчетите по пера:

За здравеопазване са предвидени 225 млн. лв., като са вкарани и допълнителните средства за ремдесевир. За миграция депутатите са калкулирали допълнителни средства, ако се наложи армията да излезе по границата.

От "Има такъв народ" поискаха допълнително средства за туристическа реклама с оглед на очертаващите се трудни зимни месеци заради пандемията.

"Туризмът е сериозен мултипликатор. Всеки лев, който туристите инвестират, се възвръща неколкократно в други индустрии, поради което предлагаме 4,5 млн. за национална туристическа реклама", обясни Ивайло Кожухаров от ПГ на ИТН .

От ГЕРБ предложиха да се подпомогнат и социалните работници:

"Предложили сме да бъдат раздадени и допълнителни възнаграждения, да бъде създадена буква "Д", това е предложение, което е по принцип подкрепено от комисията, да бъде създадена буква "Д" разходи за допълнителни възнаграждения за служителите на агенцията за социално подпомагане, агенцията по заетостта и главната инспекция по труда. Това са основните хора, които на практика ще трябва да работят по време на цялата криза, по време на цялата пандемия, социални работници, хората, които ще изпълняват в цялата страна мярката 60/40 включително и тези, които ще организират контрола по изпълнението на тази мярка. Смятаме, че това е справедливо, предвид факта, че и учители, и лекари ще получават допълнителни възнаграждения. Ние сме предложили по 500 лв. за октомври, ноември и декември", каза Деница САчева от ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ също така попитаха финансовия министър защо парите за училищата за противоепидмчини мерки са намалени драстично.

"Причината да са само 8 млн. средствата е, че в системата на МОН има над 240 млн. спестени пари от времето, когато бяха затворени заради пандемичните мерки, затова те сега могат да се ползват и училищата да посрещнат нуждите си", отговори служебният финансов министър Асен Василев.

От БСП обясниха защо са се отказали от част от предложенията си между първо и второ четене.

"Съгласихме се на по-ниски заложени приходи не за друго, не като някакъв резерв поради очаквани червени месеци, ковид криза, а поради една единствена причина - и тя е най-големият риск в този бюджет - Планът за възстановяване и развитие. В този бюджет има заложени 1 600 000 000 лв. приходи по този план, 13% авансова вноска по целия план. Аз бих искал министъра на финансите разбира се да вземе отношение след това и да потвърди , че ние можем да се справим ако не бъдат получени тези допълнителни 1 млрд и 600 млн. лв, без да увеличаваме дълга и без да увеличаваме дефицита", обясни Георги Кадиев.

От "Изправи се БГ! Ние идваме!" предложиха начин за компенсиране на пенсиите на хората с трайни увреждания до 18-годишна възраст.

"Предлагаме за лицата от 70 до 90% инвалидност размерът на пенсията да се изчислява като 125% от социалната, а за лицата от 90 до 100% инвалидност - като 135% от социалната пенсия, което би им гарантирало да получават пенсии на нивото на тези, които получаваха преди преизчислението, плюс 50 лв., тоест, да няма ощетени български граждани", каза председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова.

От ДПС акцентираха върху нуждата от допълнително финансиране на общините.

"Предлагаме за общините допълнителен трансфер от 100 млн. лв., тъй като знаем, че в тази трудна ситуация се налагат допълнителни разходи, свързани с COVID-19, които не са само противоепидемични, които имат и друг характер и, разбира се, се налагат разходи, свързани с провеждане на частични избори, които са включени в това предложение. По отношение на земеделието предлагаме допълнителни 70 млн. лв.", каза Петър Чобанов от ДПС.

Георги Ганев от ПГ на Демократична България предложи да бъдат предвидени допълнителни средства за информационна кампания за ваксинирането срещу COVID-19:

"Предложение за нова буква "Д" за информационна кампания за ваксиниране от ковид да се включи изрично и буква "Е" - да се финансират разходи за логистика и реновиране за преместване на детската болница от проф.Иван Митев към МБАЛ Лозенец. Настояваме изрично да се включат тези два реда, за да знае министърът за какво трябва да ги харчи", заяви Ганев.

Темата за охраната на границата бе във фокуса на предложенията от различни парламентарни групи, които се съгласиха общия бюджет от над 60 млн. да бъде ясно разписан за какво конкретно ще се харчи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА привлече естонски национал
ЦСКА привлече естонски национал
Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна (ВИДЕО)
Задържаха Евелин Банев - Брендо в Украйна (ВИДЕО)