НОВИНИ

Обратно в клас - как започва новата учебна година за децата в Европа

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:30, 01.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Образование
обратно клас започва новата учебна година децата европа

С маски, единични чинове и строги правила за дезинфекция - учениците в различни части на Европа от днес се връщат в класните стаи.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
От днес всички британски ученици влизат в клас. Право да учат дистанционно имат само тези, чиито роднини имат здравословни проблеми. Маските не са задължителни в класната стая, но ще бъдат в коридорите и другите помещения, в които има по-голямо струпване.

По традиция днес има празненства и на гара Кингс Крос, където почитателите на Хари Потър отбелязват тръгването на Хогуортс експрес към едноименното училище за магия. Тази година, обаче, любителите на магията ще трябва да се включат във виртуална церемония, защото посещенията на гарата не се препоръчват.

ФРАНЦИЯ
Във Франция с маски ще бъдат както децата над 11 години, така и учителите, а носенето им е задължително и по време на часовете. Париж въведе строги мерки за почти цялата страна, а те не подминаха и училищата.

Ариел Перон: Детето идва на входа на училището, почиства ръцете си с дезинфектант от автоматичен диспенсър, а след като влезе в сграда измива ръцете си. Повече училища са снабдени с термокамери, които да следят дали няма заболели деца и служители.

Макар и днес да отварят врати, френските училища са подготвени при нужда отново да преминат в дистанционна форма на обучение.

РУСИЯ
Първи септември е денят, в който бие първият звънец и в руските училища. След 6 месечно прекъсване, както учителите, така и децата са нетърпеливи да се срещнат, но това ще става само след измерване на температурата. На входа на училището децата ще получават маска и ръкавици.

Надежда Ковалчук, ръководител на втори клас: Няма да караме децата да носят маски в класните стаи. Това е решение, което родителите им трябва да вземат. Това, което зависи от нас, е да им осигуряваме необходимите санитарни материали.

ИТАЛИЯ
В Италия голяма част от училищата ще посрещнат възпитаниците си с обновени класни стаи, в които всеки чин е само за едно дете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оклахома Сити Тъндър стигна до 7-ми мач срещу Хюстън Рокетс
Оклахома Сити Тъндър стигна до 7-ми мач срещу Хюстън Рокетс
Петко Петков остава начело на Етър
Петко Петков остава начело на Етър