НОВИНИ

Община Варна следи с дрон опасни точки, където може да пламнат пожари

Община Варна следи с дрон опасни точки, където може да пламнат пожари
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариана Малева
21:01, 16.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Вече втори ден с дрон се следят опасните точки, където може отново да се разразят пожари, това съобщават от Пресцентъра на Община Варна. Особен фокус е старото огнище в района на блоковете 404 и 405 в район "Вл. Варненчик".

При направения оглед днес, термалната камера на дрона е отчела стабилни температури под 40 градуса в зелените пространства.

На едно конкретно място е засечена температурна аномалия, която носи потенциален риск. Служители на Община Варна наблюдават рисковия участък и са в готовност да реагират бързо при евентуално разпалване.
В готовност е и Доброволното формирование към Община Варна, което участва в погасяването на пожара в неделя.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология и утре ще остане предимно слънчево и много горещо. Поради тази причина в най-топлото време на три локации в града в часовете от 12:30 ч. до 15:30 ч. остават да работят и мобилните медицински пунктове, на които ще се мери безплатно кръвно налягане и ще се раздава минерална вода на нуждаещите се.

Пунктовете ще бъдат разположени на пешеходната зона срещу градинката на Варненската търговска гимназия, на площад „Независимост“, както и пред Туристическия информационен център (Козирката).

От отдел "Дейности по защита на населението" предупреждават изрично гражданите, че е забранено паленето на огън в парковете на територията на община Варна, в това число и в Природен парк "Златни пясъци", където противопожарната техника достига трудно.

Забранено е още паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви в земеделски земи и защитени територии. Забранено е и изхвърлянето на фасове и стъклени бутилки, които имат ефекта на лупа в горещото време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво мисли за Европа кандидатът за вицепрезидент на Тръмп?
Какво мисли за Европа кандидатът за вицепрезидент на Тръмп?