НОВИНИ

Обвиниха трима за незаконна търговия с артефакти

обвиниха трима незаконна търговия артефакти
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:39, 07.11.2021
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на неидентифицирани и нерегистрирани предмети с белезите на културно-исторически ценности, съобщиха от прокуратурата.

В хода на действията по разследване, извършени на 02.11.2021 г. от служители на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура на територията на областите Шумен, Варна, Видин и Враца, са намерени и иззети 1782 предмета, значителни суми пари в лева и евро, 5 металотърсача, 4 сонди, компютри, флаш памети и други доказателства.

Експертни справки на иззетите предмети сочат, че голяма част от тях носят белезите на културно-исторически ценности, други са копия. Назначена експертиза ще установява автентичността на всеки от тях.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от януари 2020 г. Обвиняемите придобивали част от предметите чрез незаконни археологически разкопки, други изкупували от иманяри в страната, както и от съседна държава. Едновременно с това предлагали от тях на потенциални купувачи, в т.ч. в затворена Фейсбук група.

С постановления на наблюдаващ прокурор на тримата обвиняеми са взети мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 10 000 лв. за всеки от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Три болници приемат само пациенти с COVID-19 край Белград
От нашите пратеници: Три болници приемат само пациенти с COVID-19 край Белград
Канело нокаутира Плант и обедини поясите в супер-средна категория
Канело нокаутира Плант и обедини поясите в супер-средна категория