НОВИНИ

Обявено е бедствено положение за още три села в община Свищов

разгара сезона близо населени места южното черноморие без вода
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:18, 24.07.2023
Чете се за: 02:02 мин.
Общество
Слушай новината

Кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев от днес обяви бедствено положение за още три села на територията на общината - с. Червена, с. Горна студена и с. Александрово. В заповедта на кмета бедственото положение е обявено за неопределено време поради авария в довеждащия водопровод и проблеми с водоподаването, съобщиха от общинския пресцентър.

Кметът изпрати заповедта до областния управител на област Велико Търново, до министрите на вътрешните работи, на здравеопазването, на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, до Регионалната здравна инспекция – Велико Търново, Регионалната дирекция "пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) – Велико Търново, РСПБЗН – Свищов и Районно управление на МВР – Свищов.

Съгласно заповедта кметовете или кметските наместници на засегнатите населени места трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на РСПБЗН – гр. Свищов, съобразено с Водоснабдяване и канализация „Йовковци“ - Свищов, както и да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения.

Според заповедта водоснабдяването на водоноските трябва да се осъществява от източници, отговарящи на хигиенните норми, като върху цистерните да бъде поставено обозначение, че водата е предназначена само за битови нужди.

На 17 юли д-р Генчо Генчев обяви безсрочно бедствено положение в село Овча могила. Той изпрати молба към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за спешна помощ за справяне с нарушеното водоподаване на територията на селото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГП образува дисциплинарни производства срещу магистрати
СГП образува дисциплинарни производства срещу магистрати
Александър Гавалюгов оглави реализаторската листа на Евробаскет до 18 г.
Александър Гавалюгов оглави реализаторската листа на Евробаскет до 18 г.