НОВИНИ

Силна буря в Плевен предизвика наводнения

Има подадени над 60 сигнала

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
21:51, 08.05.2024 (обновена)
5642
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Силна буря е довела до наводнения на мазета и приземни етажи в Плевен. Паднала е и мълния. Има подадени над 60 сигнала.

Силният дъжд, придружен с вятър и градушка, нанесе щети в Плевен.

Има паднали дървета, изровена настилка, наводнени приземни етажи, имало е закъсали автомобили и места без електричество.

Няма данни за пострадали хора. Екипи на пожарната обхождат засегнатите райони.

"Изстреляни са над 200 ракети, над 40 литра на квадратен метър е падналият валеж в изключително кратък срок. Заради това се е получило цялото наводнение и ситната градушка на места. Имаше прекъсвания на тока, но електричеството е възстановено. Започва разчистване на града. Това говорихме с кмета на Плевен. Почистващите фирми са на терен. Щабът е наличен 24 часа", заяви пред БНТ Николай Абрашев, областен управител на Плевен.

"Около 20.00 ч. започна интензивен валеж, основно над град Плевен, на други места в Плевенска област нямаме данни за такъв интензивен валеж, силен дъжд, със ситна градушка, която предизвика наводняване на уличната мрежа в централната градска част, защото тя се намира по-ниско, което предизвика закъсвания на леки автомобили, хора, които са в тях. Нашите екипи основно работят по извеждане на хора от автомобили, попаднали в наводнени места и издърпването на целите леки автомобили от тези места. Също и по отстраняване на паднали клони и дървета. Едно по-сериозно произшествие имаше с голямо паднало дърво на основния път - изходът от Плевен в посока София, което е отстранено и движението и там е възстановено. Пожар имаше в административна сграда на територията на бившия циментов завод, предизвикан от мълния. Погасен е сравнително бързо с минимални щети, ограничени до една стая", допълни Комисар Станислав Атанасов, директор на РД ПБЗН - Плевен.

Сигналите са за наводнени приземни етажи, мазета и свличане на земна маса. Всички сигнали се препращат към противопожарната служба, за да се предприеме отводняване.

Сигнали за закъсали автомобили има от района на ниските точки на града – в района на Кооперативния пазар, посока жк. "Сторгозия", района на завод "Мизия".

По време на бурята е спряно движението на тролейбусите заради безопасността на пътниците и шофьорите. Няма нанесени щети по контактната мрежа.

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов издаде заповед всички почистващи фирми да започнат веднага в сутрешните часове на утрешния ден почистването на града, след като водата се оттече.

В Плевенско падналите количества дъжд са - 11 л/кв.м в Пордим до 31 л/кв.м в Ореховица, съобщават от НИМХ.

38 литра на квадратен метър е измереното количество дъжд за по-малко от 3 часа в станцията на НИМХ в Плевен. Паднала е и градушка с диаметър на градовите зърна около 10 милиметра.

Внушително количество дъжд е паднал и в Кърджали - 41 литра на кв. метър.

Жълт код за проливни валежи, придружени от гръмотевични бури и условия за градушки, остава в сила през следващото денонощие в областите Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Снимка: Калина Иванова, Facebook

По темата работят: Виктор Борисов, Иво Никодимов и Светозар Костадинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паразит е унищожил част от мозъка на Робърт Кенеди - младши?
Паразит е унищожил част от мозъка на Робърт Кенеди - младши?
Фиорентина е на финал в Лигата на конференциите
Фиорентина е на финал в Лигата на конференциите