НОВИНИ

Очакваме ясни гаранции за изпълнението на Договора с РСМ, заяви министър Стоев на среща с гръцкия посланик

очакваме ясни гаранции изпълнението договора рсм министър стоев среща гръцкия посланик
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 26.11.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Гърция у нас Димитрис Хронопулос. Двамата обсъдиха теми от регионалния и общ европейски дневен ред.

Министър Стоев потвърди последователната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани, основан на принципа на собствените заслуги.

Бяха обсъдени и перспективите за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, като беше изтъкнато значението на спазването на договорите за добросъседство, които Република Северна Македония е подписала с България и Гърция.

Българската страна подчерта проактивните усилия, които полага през последните месеци да бъдат решени отворените въпроси със Скопие с оглед гарантиране правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Очакваме ясни гаранции за изпълнението на Договора, за да можем да подкрепим провеждане на първа Междуправителствена конференция със Скопие.

В хода на разговора министър Стоев и посланик Хронопулос споделиха огромното си съжаление и тъга във връзка с катастрофата на автомагистрала "Струма", при която загинаха 45 граждани на Република Северна Македония. Изразени бяха съчувствие и надежда такива трагедии да не се случват никога повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за кабинет продължават с тема "Спорт"
Преговорите за кабинет продължават с тема "Спорт"
Манчестър Юнайтед обявява до часове новия си наставник
Манчестър Юнайтед обявява до часове новия си наставник